Γιατί η Apple έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, και ο επικεφαλής σχεδιασμού Jony Ive με το iPhone X
Η Apple είναι μια εταιρεία περίπου ενός
τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ενισχύθηκε η αξία της κατά περισσότερο από 50% στο 2017.

• Μετά την ανακοίνωση ισχυρών κερδών αυτή την εβδομάδα, η Apple βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει η εταιρεία ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

• Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στη σειρά των επιτυχημένων προϊόντων που παρουσιάζονται φέτος.

• Χάρη σε αυτά τα νέα και ενημερωμένα προϊόντα, η Apple ποτέ δεν φαινόταν ισχυρότερη.

Το έτος δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά είναι ήδη σαφές ότι η Apple είχε ένα απίστευτο 2017.

Μετά από μια ξεχωριστή έκθεση κερδών, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι δύσκολο να βρεθεί οποιοσδήποτε που δεν πιστεύει ότι η Apple θα γίνει σύντομα η πρώτη εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο. Ήδη φέτος, το απόθεμα της είναι πάνω από το 50%.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η εταιρεία κάνει τόσο καλά οικονομικά και το απόθεμα της αναπτύσσεται. Η σειρά προϊόντων της είναι η ισχυρότερη που έχει εδώ και χρόνια, με ένα καινοτόμο νέο iPhone, μια ανανεωμένη γραμμή υπολογιστών Mac και ένα σύντομο να ξεκινήσει έναν smart speaker.

Ιδού μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το 2017 έκανε την Apple τόσο μεγάλη:

Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented reality)

Ο Cook επιδεικνύει την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας της εταιρείας σε ένα iPad.
Ο επικεφαλής της Apple, Tim Cook, δεν μπορεί να σταματήσει να μιλά για την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τις μελλοντικές δυνατότητες της. Η AR είναι η τεχνολογία που τοποθετεί τις ψηφιακές εικόνες πάνω από τον πραγματικό κόσμο μας.

Η Apple έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης και της διάδοσης του AR με την τελευταία έκδοση του iOS κινητού λειτουργικού συστήματος της, στο οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνονται εργαλεία λογισμικού που βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Η κίνηση της Apple έκανε τα iPads και iPhones συλλογικά τη μεγαλύτερη πλατφόρμα AR στον κόσμο. Βάζει επίσης την Apple στο μέλλον.

Είναι ακόμα πρώτες μέρες για αυτήν την τεχνολογία, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα έξυπνα γυαλιά, που λειτουργούν με AR ή άλλα γυαλιά θα αντικαταστήσουν τελικά τα smartphone. Η ίδια η Apple διαθέτει κάποια έξυπνα γυαλιά AR στα σκαριά και πρόσφατα αύξησε την ανάπτυξή τους.

Με την οικοδόμηση τεχνολογίας AR στο λογισμικό που βασίζεται στο iPhone και το iPad, η Apple δίνει το έναυσμα για τους προγραμματιστές να δουλέψουν σε εφαρμογές AR πολύ πριν από το ντεμπούτο των έξυπνων γυαλιών και να βρεθεί τελικά σε μια εξαιρετική θέση σαν ηγέτης στην αγορά AR όταν χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Δείτε ένα σχετικό βίντεο 

Βοηθώντας τους επαγγελματίες



Το επερχόμενο iMac Pro της Apple
Εάν είστε συντάκτης βίντεο, γραφίστας, σχεδιαστής ή άλλος δημιουργικός επαγγελματίας, είναι δύσκολο να είστε fan της Apple τα τελευταία χρόνια. Η Apple δεν κυκλοφόρησε σημαντική ενημέρωση για τον Mac Pro, τον υπολογιστή υψηλής τεχνολογίας που απευθύνεται σε τέτοιους χρήστες, σχεδόν τέσσερα χρόνια και πολλοί επαγγελματίες χρήστες αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν η εταιρεία τους είχε εγκαταλείψει.

Αλλά η Apple διήνυσε πολύ δρόμο για να καθησυχάσει τους πελάτες της, όταν τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι είχε στα σκαριά δύο νέους υπολογιστές. Το πρώτο από αυτά, το 5.000 δολαρίων iMac Pro, θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Οι νέοι υπολογιστές είναι ο τρόπος σηματοδότησης της Apple ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει την δημιουργική αγορά επαγγελματικών υπολογιστών, ακόμη και εν μέσω υποβάθμισης των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και του αυξανόμενου ανταγωνισμού με τη Microsoft.

Τεχνητή νοημοσύνη και φωνητικός έλεγχος

Η σύντομη έκδοση του HomePod
Όταν η Apple έκανε το ντεμπούτο της Siri στο iPhone 4S, πήρε προφανώς το προβάδισμα για τη μεταφορά τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στις μάζες. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να δίνει πολύ προσοχή στο Siri μετά από αυτό. Και η Apple αδιαμφισβήτητα έχασε το προβάδισμα όταν η Amazon ξεκίνησε το Echo έξυπνο ομιλητή της, η οποία έχει αντίπαλο την Siri Alexa στον πυρήνα της. 

Καθώς η Amazon έχει διευρύνει τη γραμμή Echo και έχει δώσει άδεια της Alexa σε άλλες εταιρείες, καθώς η Google μπήκε στην αγορά με τα έξυπνα ηχεία με τον έξυπνο βοηθό, η Apple κινδυνεύει να βρεθεί πολύ πίσω.

Αλλά η εταιρεία έδειξε φέτος ότι πρόκειται να αγωνιστεί και για αυτήν την αγορά. Έχει βελτιώσει σταθερά τη Siri και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το HomePod, τη δική της έκδοση ενός έξυπνου ομιλητή, ο οποίος θα χτιστεί γύρω από τον έξυπνο βοηθό της.

Το HomePod μοιάζει να είναι αξιόπιστος υποψήφιος. Θα κάνει πολλά από αυτά που κάνουν το Echo και το Google Assistant. Θα δίνουν ενημερώσεις για τον καιρό, βαθμολογίες αθλημάτων και, φυσικά, θα παίζουν μουσική, όλα σε απάντηση στις φωνητικές εντολές. Αλλά η Apple υποσχέθηκε ότι το HomePod θα ακούγεται καλύτερα από τους αντιπάλους της και θα κάνει καλύτερη δουλειά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Ανεξαρτήτως, η είσοδος της Apple στην αγορά είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία παίρνει σοβαρά τον έξυπνο βοηθό και τις ταχέως αναπτυσσόμενες έξυπνες αγορές ομιλητών.

Μια νέα ζωή για το iPad
Το 10,5 ιντσών iPad Pro Όταν πρόκειται να υπολογίσουμε τι θα γίνει με το iPad, η Apple φαίνεται ότι χάθηκε τα τελευταία χρόνια. Ενώ η εταιρεία εισήγαγε μερικά νέα, πιο ισχυρά μοντέλα tablet της, είχε αφήσει το λογισμικό σε αυτούς σε μαρασμό.
Μέχρι πρόσφατα, χρησιμοποιώντας ένα iPad αισθάνθηκε πολύ το ίδιο όπως είχε και το 2010, όταν η Apple ξεκίνησε τη γραμμή των tablet της. Παρά το όραμα της εταιρείας ότι το iPad αντιπροσώπευε το μέλλον της πληροφορικής, το προϊόν δεν ανταποκρινόταν στην υπόσχεση αυτή. 

Αλλά η εταιρεία φαίνεται να έχει αλλάξει τα πράγματα με τη γραμμή των tablet της. Η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της iOS έδωσε στο iPad πολλές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου προγράμματος περιήγησης αρχείων και μιας βελτιωμένης διασύνδεσης multitasking, και την μεταμόρφωσε σε μια πιο αξιόπιστη αντικατάσταση για έναν παραδοσιακό φορητό υπολογιστή. Επιπλέον, η Apple κυκλοφόρησε το νέο iPad Pro 10,5 ιντσών, το οποίο είναι το καλύτερο iPad που έχει κάνει ποτέ.

Οι κινήσεις φαίνεται να αποδίδουν. Οι πωλήσεις της iPad της εταιρείας αυξήθηκαν τα τελευταία δύο τρίμηνα σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας την πρώτη φορά που η σειρά των tablet της Apple έχουν δημοσιεύσει διαδοχικά κέρδη από τις πωλήσεις από το 2013. 

                                                               Το μέλλον του iPhone 
το iphone X

Πριν το iPhone X φτάσει στα ράφια των καταστημάτων νωρίτερα αυτό το μήνα, υπήρχαν πολλές ανησυχίες για το πόσο καλά θα λειτουργούσε η συσκευή, πόσοι θα μπορούσαν να κάνουν εγκαίρως την παραγγελία τους για την κυκλοφορία του και αν οι καταναλωτές θα πλήρωναν την τιμή των 1.000 δολαρίων.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, η νέα ναυαρχίδα της Apple έχει αποδειχθεί ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία. Οι κριτικές ήταν αστρικές. Την ημέρα κυκλοφορίας, οι γραμμές των ανθρώπων που περίμεναν για να αγοράσουν το νέο smartphone ήταν εκτός ελέγχου. Και αποδεικνύεται ότι η τιμή δεν ήταν πολύ υψηλή για να απομακρύνει τους ανθρώπους.

Ακόμη πιο σημαντικό, η νέα συσκευή έχει θέσει την βάση για τα μελλοντικά iPhone της Apple. Όπως το iPhone X, θα έχουν πιθανώς συστήματα αναγνώρισης προσώπου, επεξεργαστές που προσεγγίζουν την ισχύ των φορητών υπολογιστών, δυνατότητες ασύρματης φόρτισης και πανέμορφες οθόνες.

Το μέλλον της πιο σημαντικής σειράς προϊόντων της Apple φαίνεται αρκετά φωτεινό.

Αλλά υπήρξαν κάποιες αδυναμίες

Για όλους τους θριάμβους της, η Apple δεν είχε ένα αψεγάδιαστο 2017. Αντ 'αυτού, η εταιρεία έκανε μερικά αξιοσημείωτα μπερδέματα.

Η προσπάθειά της να εισέλθει στην αγορά streaming video κατέληξε σε κακή αρχή. Η εταιρεία ξεκίνησε φέτος τα πρώτα της πρωτότυπα τηλεοπτικά προγράμματα. Αυτές οι εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένου του «Planet of the Apps», ξεκίνησαν με απογοητευτικές κριτικές και φαινομενική αδιαφορία από τους καταναλωτές.

Η εταιρεία ξεκίνησε επίσης την κυκλοφορία του τελευταίου Apple Watch. Η Σειρά 3 του Apple Watch είναι το πρώτο που έχει σχεδιαστεί για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κυψελοειδών δικτύων. Ωστόσο, μερικοί πρώτοι αναλυτές ανακάλυψαν ότι το βασικό χαρακτηριστικό δεν λειτουργούσε σωστά, αναγκάζοντας την Apple να βιαστεί να δώσει μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού.

Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο ενοχλητικό bug το οποίο η Apple αγωνίστηκε φέτος. Το λογισμικό iOS 11 της εταιρείας, το οποίο η Apple κυκλοφόρησε αρχικά τον Σεπτέμβριο, έχει γεμίσει με δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου και άλλα πράγματα.

Ακόμα, ακόμη και αυτές οι αποτυχίες της δεν έκαναν τίποτα για να αλλοιώσουν το πραγματικά ισχυρό έτος της Apple.

Μια μεταγενέστερη ενημέρωση του λογισμικού προκάλεσε το πληκτρολόγιο σε ορισμένα iPhone να αντικαταστήσει το γράμμα "I" με δύο μπερδεμένους χαρακτήρες. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ιδιοκτήτες του νέου iPhone X έχουν αναφέρει ότι οι συσκευές τους σταματούν να λειτουργούν σε κρύο καιρό.

Η Apple έχει διορθώσει ή υποσχεθεί να επιδιορθώσει πολλά από αυτά τα προβλήματα λογισμικού. Αλλά συνολικά τα παραπατήματα της φέτος ήταν συχνά προφανή και διαχειρίσιμα.

Ακόμα, ακόμη και αυτές οι αποτυχίες της δεν έκαναν τίποτα για να αλλοιώσουν το πραγματικά ισχυρό έτος της Apple.

0 σχόλια: