Ισχυροί τυφώνες, μουσώνες και ξηρασίες. Το κλίμα αλλάζει σημαντικά. Οι ειδικοί λένε ότι το 2016 ήταν ο θερμότερος χρόνος μέχρι τώρα.

Οι πλημμύρες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ινδία. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ένας μουσώνας χτύπησε ακόμη και την οικονομική πρωτεύουσα τη Βομβάη.
Στην αρχή της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος
στη Βόννη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επεσήμανε τη σημαντική υπερθέρμανση του πλανήτη: το 2013 έως το 2017 αναμένονταν ότι θα ήταν η πιο ζεστή πενταετής περίοδος από την αρχή των καιρικών καταγραφών, δήλωσε ο WMO. Το 2016, θα αποδεικνυόταν αυτή τη φορά ότι ήταν το θερμότερο έτος, λόγω του ιδιαίτερα έντονου φαινομένου του κλίματος El Niño. Ως εκ τούτου, το 2017 και το 2015 είναι πιθανό να καταλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση.

"Αυτό αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης της θερμοκρασίας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Petteri Taalas. Αναφέρθηκε στα πολυάριθμα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων, όπως στους τυφώνες στον Ατλαντικό και στην Καραϊβική θάλασσα, όπως τις βροχές των μουσώνων στη Νότια Ασία, με εκατομμύρια πληγμάτων και την ξηρασία στην Ανατολική Αφρική.

Αυξανόμενοι κίνδυνοι

Πολλά από αυτά τα γεγονότα μπορούν να εξηγηθούν με την αλλαγή του κλίματος, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ανθρώπων, είπε ο Taalas. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, στα νησιωτικά κράτη, όπως τα Φίτζι και άλλες πεδινές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, και η όξυνση των ωκεανών.

Η Γραμματέας του κλίματος στα Ηνωμέναν Εθνη η Patricia Espinosa ανέφερε στην έκθεση της και υπογράμμισε «τους αυξανόμενους κινδύνους για τους ανθρώπους, τις οικονομίες και τη ζωή στην ίδια στη Γη, αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο τους στόχους και τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας των Παρισίων».

Το 2015 στο Παρίσι δεσμεύτηκαν με τη σύμφωνη γνώμη για παγκόσμιο κλίμα που καθόριζε το στόχο της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο σαφώς κάτω από δύο βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου, οι υπογράφοντες χώρες της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC) συναντιούνται στη Βόννη. Συνέρχονται για 23η φορά. Η διάσκεψη έχει επομένως τη συντομογραφία COP23. Το COP αντιπροσωπεύει τη Διάσκεψη των Μερών: Διάσκεψη των Μερών.

Εκτός από την UNFCCC, διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρωτόκολλο του Κιότο και, κυρίως, πολιτικά σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια. Εκείνη την εποχή, η COP συμφώνησε να περιορίσει τη μέση υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η ευφορία ήταν μεγάλη. Ωστόσο, το κλίμα δεν έχει σωθεί: προς το παρόν, ο κόσμος κατευθύνεται για αύξηση της θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου.
Σχετικά άρθρα : κλίμα

0 σχόλια: