Χωρίς τον κατώτατο μισθό θα υπήρχαν στην Γερμανία 60.000 περισσότερες θέσεις εργασίας;

εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό
Λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισαγωγή του επίσημου ελάχιστου κατώτατου μισθού οι οικονομικοί ερευνητές έκαναν έναν ρεαλιστικό απολογισμό. Οι φόβοι για απώλειες θέσεων εργασίας μερικώς δεν εμφανίστηκαν. Οι επικριτές και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου λένε ότι αυτό οφείλεται στην πολύ ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα, ο κατώτατος μισθός είναι μια επιβάρυνση στην αγορά εργασίας, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση.

"Οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση παρατηρείται κυρίως από ασυνήθιστες ρυθμίσεις. Χωρίς την καθιέρωση του κατώτατου μισθού μπορούσαν να δημιουργηθούν 60.000 επιπλέον θέσεις εργασίας ", δήλωσε ο Christoph Schroeder, ένας εμπειρογνώμονας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και βιομηχανικές σχέσεις στο Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW Köln).

Ο συνάδελφός του ο Hagen Lesch επέκρινε την επικείμενη αύξηση από την 1 Ιανουαρίου του 2017 με 8,84 ευρώ ανά ώρα. "Η σχεδιασμένη τώρα αύξηση νομίζω ότι είναι πρόωρη, επειδή έχουμε μια τεράστια ανάγκη για την ενσωμάτωση των προσφύγων με λιγότερη εξειδίκευση."

Το Υπουργείο Εργασίας έχει άλλη άποψη

Έτσι, η διαμάχη συνεχίζεται για το αν ο νόμος θα φέρει περισσότερο κακό παρά καλό. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS) και τα συνδικάτα θεωρούν σαν μια μεγάλη επιτυχία που συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κατώτατος μισθός, του Υπουργείου Εργασίας, δεν έχει όχι μόνο καταστρέψει καμία θέση εργασίας, αλλά έκανε πολλές δουλειές καλύτερες: "Από πολλές μικρές θέσεις απασχόλησης έχουν γίνει κανονικές θέσεις εργασίας κοινωνικής ασφάλισης, υπάρχουν όμως περισσότεροι εργαζόμενοι με υψηλότερο μισθό", λέει το Υπουργείο της Nahles (SPD ), για το κατώτερο όριο.

Από την εισαγωγή του ελάχιστου κατώτατου μισθού έχουν επωφεληθεί τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η καθιέρωση του κατώτατου μισθού έχουν ξεκινήσει μια ωριαία αύξηση των μισθών κατά μέσο όρο 18 τοις εκατό αυτών των εργαζομένων. Επίσης ο Stefan Körzell, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DGB, τονίζει ο νόμιμος κατώτατος μισθός έχει φέρει σε πολλούς εργαζόμενους μια σημαντική αύξηση των μισθών, κυρίως στα ανατολικά, αλλά και γενικά στους κλάδους των υπηρεσιών και σε γυναίκες. "Μετά τον κατώτατο μισθό από τον Ιανουάριο του 2015, οι μισθοί των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων σε μερικούς κλάδους μέσα στον πρώτο χρόνο μόνο στην Ανατολική Γερμανία αυξήθηκε συχνά με διψήφια ποσοστά."

"Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν σε αυτούς του ελάχιστου κατώτατου μισθού"

Οι οικονομολόγοι αμφισβητούν, ωστόσο, ότι η ωριαία αύξηση των μισθών αντανακλάται στην αύξηση των εσόδων με το ίδιο ποσοστό. Οι εμπειρογνώμονας της αγοράς εργασίας ο Ronnie Schöb, οικονομολόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, παρέχει αποδείξεις ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε μεταξύ των εργαζομένων που κερδίζουν κατώτατο μισθό τώρα. "Η έκθεση της Επιτροπής για τον ελάχιστο μισθό έχει δείξει ότι οι ώρες εργασίας για αυτούς που τους αφορά ο κατώτατος μισθός πλήρους απασχόλησης μειώνεται σημαντικά."

Επίσης ο IW οικονομολόγος Σρέντερ λέει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε στους αμειβόμενους με τον ελάχιστο μισθό. Η μείωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με μια μελέτη στην Ανατολική Γερμανία κυμαίνεται στο έξι τοις εκατό και στη Δυτική Γερμανία στο τρία τοις εκατό. Ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι συνέπειες για το όριο των 450 ευρώ.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Ίδρυμα Bertelsmann περισσότερο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα καλά.

0 σχόλια: