Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ
Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δηλώνει την επιστροφή του και λέει ότι
το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί ακόμα να αποφευχθεί. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Βρετανοί δεν θα αποφάσιζαν την έξοδο από την ΕΕ, αν είχε γίνει κατανοητό τι θα σήμαινε αυτό για αυτούς.

Ο Μπλερ δήλωσε στο περιοδικό "New Statesman" για το Brexit "Μπορεί να σταματήσει εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν ότι δεν υπολόγισαν σωστά την ανάλυση του κόστους και της οφειλής τους στην ΕΕ ." Εάν η χώρα τους θα συνέχιζε να λαμβάνει την πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, τότε θα είχε σαν επακόλουθο να συμμετάσχει σε αποφάσεις που διέπουν για πολλούς κανόνες σχετικά με τη μετανάστευση, για τη συνεισφορά της στο προϋπολογισμό της ΕΕ και για τους νόμους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να έρθουν στο σημείο, να πουν οι άνθρωποι: "Hey, περιμένετε ένα λεπτό, γιατί βγαίνουμε από την Ε.Ε;"

Η έξοδος από την κοινή αγορά θα προξενούσε τεράστια οικονομική ζημία, για χρόνια, αν δεν χρειαζόταν πιθανόν και δεκαετίες ανασυγκρότησης. Η απόφαση των Βρετανών ήταν σε ιδεολογικό επίπεδο, χωρίς τη γνώση, τι σημαίνει η έξοδος στην πραγματικότητα.

Προς το τέλος του Οκτωβρίου είχε δηλώσει ο Μπλερ, ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο μια καταστροφή. Σε μια συνέντευξη στο BBC είχε τότε προτείνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο Μπλερ ήταν από το 1997-2007 Βρετανός πρωθυπουργός. Με την συνέντευξη του στο "New Statesman" που σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του, που τον θέλει την ανάμειξη του και πάλι στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μέτρα για να μειώσει τις συνέπειες της εξόδου από την της ΕΕ. Έτσι θα αυξήσει στους χαμηλόμισθους τον κατώτατο μισθό, θα κάνει πιο φθηνή την απόκτηση γης. Θα πρέπει επίσης να βοηθηθούν με ένα στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και με φορολογικές ελαφρύνσεις. Το επόμενο που ανακοίνωσε η May είναι ότι θα μειώσει τους φόρους σημαντικά για τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν στη χώρα. Πολλές βρετανικές εταιρείες φοβούνται μειονεκτήματα εξαιτίας του Brexit.

Κατά τη διάρκεια που η May προσπαθεί να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες του αναμενόμενου Brexit, πιέζει να βιαστούν ο πρωταθλητής για την έξοδο Nigel Farage του εθνικιστικού κόμματος UKIP(ευρωσκεπτιστές) : Ο οποίος προφητεύει έναν πολιτικό σεισμό, θα έπρεπε η May να το ολοκληρώσει μέχρι τις επόμενες εκλογές της Κάτω Βουλής το 2020. Ο λαός έχει μιλήσει, είπε ο Farage.

0 σχόλια: