Γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ;

Ο Ομπάμα στην ομιλία του στην Αθήνα
Στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
επισκέπτεται κοντά στη Γερμανία μόνον την Ελλάδα. Έχει υψηλή συμβολική και γεωπολιτική σημασία. Η Αθήνα αντιπροσωπεύει τη γέννηση της δημοκρατίας. Ο Ομπάμα στη βάση της ομιλίας του, χρησιμοποίησε όλες τις προσδοκίες του και που θα αποτελέσουν την πολιτική κληρονομιά του. Αυτό εννοείται ότι αποτελεί ένα μήνυμα προς τον διάδοχό του Donald Trump, ο οποίος θα μπει στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Δεν έχει σημασία ποιος είναι στην εξουσία στην Ουάσιγκτον. Γεωπολιτικά παραμένει η Ελλάδα σημαντική για την υπερδύναμη ΗΠΑ. Διότι αυτή παίζει στην Ανατολική Μεσόγειο σημαντικό ρόλο ως φυλάκιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα προς την Ευρώπη και το Ισραήλ, ως μια στρατιωτική βάση. Οι ΗΠΑ διατηρεί στη Σούδα της Κρήτης κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση.

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει γίνει απρόβλεπτη υπό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει την νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Διότι οι γειτονικές περιοχές στη Μέση Ανατολή είναι φορτισμένες δραματικά.

Επίσης είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ ένας δημοκρατικός και οικονομικά άθικτος άξονας Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, ο οποίος θα φυλάσσει τα νώτα του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν πρέπει να καταρρεύσει από την οικονομική κρίση.

0 σχόλια: