Το ΔΝΤ θεωρεί αναπόφευκτη την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα

η Κριστίν Λαγκάρντ  Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ
Ακόμα και αν η Ελλάδα υλοποιήσει όλες τις προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές είναι απαραίτητη, λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Aκόμη και αν η Ελλάδα υλοποιήσει όλες τις προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές από τη σκοπιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θεωρείται αναπόφευκτη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξέτασης της περασμένης εβδομάδα από το ΔΝΤ. Το Ταμείο ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι το χρέος παρ 'όλες τις μεταρρυθμίσεις συνεχίζει να αυξάνεται. Πράγμα που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομική απόδοση δεν μπορούσε να εναρμονιστεί με τα φιλόδοξα μέτρα συμμόρφωσης των θεσμών.

Οι στόχοι των πιστωτών είναι μη ρεαλιστικοί. Δεν θα μπορούσε, ενόψει της οικονομικής κατάστασης και με ένα διψήφιο ποσοστό ανεργίας να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα «έτσι απλά θα βγει από τα χρέη της». Για να επιτευχθεί και πάλι μια βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτείται περισσότερη ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ επέκρινε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους διεθνείς πιστωτές, που υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μόνιμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των επιβαρύνσεων του χρέους, που θα διαμορφώνεται στο 3,5 τοις εκατό.

Αλλά όχι μόνο με τους πιστωτές, αλλά και στην ίδια τη χώρα υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση. Αν και η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να φτάσει εκεί που είναι τώρα. Παρ 'όλα αυτά, είναι αναπόφευκτο να γίνουν περαιτέρω νέες περικοπές στις συντάξεις και κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών.

0 σχόλια: