Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa έφτασε τελικά στο γιγαντιαίο πλανήτη Δία.




ο διαστημικό αεροσκάφος Juno φθάνει στο Δία
Το διαστημικό σκάφος της Nasa έφτασε τελικά στο γιγαντιαίο πλανήτη
νωρίς το πρωί μετά από ένα πενταετές, 1,8 δις μιλίων ταξίδι από τη Γη. Το διαστημικό σκάφος έφερε με επιτυχία έναν ελιγμό φρεναρίσματος, που του επέτρεψε να μπει σε μια μεγάλη τροχιά γύρω από τον Δία

Ξεκλειδώνοντας το πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης και ίσως μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς αναπτύχθηκε η Γη και το υπόλοιπο του ηλιακού συστήματος

Το διαστημικό όχημα τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια άφησε τη Γη πριν από πέντε χρόνια και έγραψε ιστορία με την είσοδο του σε τροχιά του Δία.

Το διαστημικό όχημα Juno της NASA άναψε την κύρια μηχανή πυραύλων στις 4:18 π.μ. BST (23:18 ET), επιβραδύνοντας το ίδιο κάτω από μια ταχύτητα των 165.000 mph (265.000 kph) αρκετά για να εισέλθει σε μια τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Στη NASA γιορτάζουν την επιτυχή άφιξη του JUNO στον πλανήτη Δία
Με στον αυτόματο πιλότο, ήρθε χωρίς καμία βοήθεια από τους ελεγκτές εδάφους, έτσι τον έλεγχο της αποστολής του διαστημικού σκάφους εξερράγησαν όλοι σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν η τροχιά επιβεβαιώθηκε στις 04:53 π.μ. BST (23:53 ET).


Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, Scott Bolton, συνεχάρη την ομάδα του, λέγοντας ότι «έχετε μόλις κάνει το πιο δύσκολο πράγμα της NASA», καθώς οι τεχνικοί και επιστήμονες γιόρτασαν την ολοκλήρωση της πολύπλοκης διαδικασίας προσέγγισης.

Σε μια συνέντευξη σήμερα το πρωί ,ο Μπόλτον, ο κύριος ερευνητής της αποστολής, δήλωσε: «Είμαστε εκεί. Είμαστε σε τροχιά. Έχουμε κατακτήσει Δία ».

Ο Juno θα κοιτάξει μέσα από τα σύννεφα στροβιλίζονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη και θα χαρτογραφήσει το εσωτερικότου από μια μοναδική πλεονεκτική θέση πάνω από τους πόλους.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της εξερεύνησης, ο ανιχνευτής θα περιβάλει τον Δία 37 φορές. Οι επιστήμονες θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να δούνε τι κρύβεται κάτω από ατμόσφαιρα του Δία, και θα τους βοηθήσει να ξεκλειδώσουν τα μυστικά για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Μεταξύ των πλανάται ερωτήσεις είναι πόσο υπάρχει νερό; Είναι ένα στερεό πυρήνα εκεί; Και γιατί είναι νότιο και βόρειο σέλας του Δία το φωτεινότερο στο ηλιακό σύστημα;

Υπάρχει, επίσης, το μυστήριο της του Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας. Πρόσφατες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε ότι η τεράστια καταιγίδα στην ατμόσφαιρα του Δία συρρικνώνεται. Το διαστημικό σκάφος θα τελειώσει την αποστολή του το 2018.

0 σχόλια: