Οι μπαταρίες παρέχουν 200.000 κύκλους φόρτισης

Μπαταρίες με νανοσύρματα χρυσού με gel
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια μέθοδο με την οποία η διάρκεια ζωής των μπαταριών μπορεί
να ενισχυθεί σημαντικά. Μέχρι 200.000 κύκλους φόρτισης είναι δυνατόν να γίνουν με αυτό τον τρόπο. Τη νέα τεχνική οι ερευνητές την ανακάλυψαν τυχαία.

Οι μπαταρίες παρέχουν 200.000 κύκλους φόρτισης

Οι μπαταρίες είναι ο καθημερινός μας σύντροφος, είτε στο smartphone, στο tablet ή στο laptop. Επίσης οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η απόδοση και η αντοχή των μπαταριών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο ψηφιακό μας κόσμο. Επί του παρόντος, οι συμβατικές μπαταρίες λιθίου-ιόντων σε smartphone και tablet βρίσκονται μεταξύ 500 και 1.000 κύκλοι φόρτισης χωρίς πρόβλημα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine (UCI) έχουν αναπτύξει τώρα Μπαταρίες , οι οποίες παρέχουν 200.000 κύκλους φόρτισης.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει για την μπαταρία νανοσύρματα χρυσού τα οποία επικαλύφθηκαν με οξείδιο του μαγγανίου (IV). Επιπλέον, αυτά τα σύρματα τοποθετήθηκαν μέσα σε gel από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο (ΡΜΜΑ). Χωρίς το gel θα μπορούσαν να επιτευχθεί στα πειράματα των επιστημόνων 2000 έως 8000 κύκλοι φόρτισης χωρίς να μειωθεί η χωρητικότητα των μπαταριών. Με το gel αυτή η ζωή παρατάθηκε μέχρι και 200.000 κύκλους φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώθηκε σε μόλις πέντε έως έξι τοις εκατό.

Ανθεκτική μπαταρία: Η τεχνολογία ανακαλύφθηκε τυχαία.

Τι ακριβώς προκαλεί την δραματική αύξηση της ανθεκτικότητας των μπαταριών, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σαφές. Σχετικά με την επίδραση του gel, το οποίο χρησιμοποιείται αντί ενός υγρού ηλεκτρολύτη, βρέθηκε τυχαία, όπως έχει αναφερθεί στο Popular Science. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το τζελ που μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάβρωση των νανοσυρμάτων. Αυτό οι ερευνητές το διαπίστωσαν με μικροσκοπικές λήψεις

Νανοσύρματα από χρυσό είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών για τις αντίστοιχα εξοπλισμένες μπαταρίες, όμως, οι επιστήμονες ψάχνουν για ένα φτηνότερο, αλλά εξίσου αποτελεσματικό υποκατάστατο. Εάν και όταν μια τέτοια μπαταρία μεγάλης διάρκειας έρθει στην αγορά, δεν είναι βέβαιο. Οι ερευνητές πάντως είναι τώρα έτοιμοι για να παράγουν την πρώτη μπαταρία.

0 σχόλια: