Η Σουηδία είναι μια χώρα σε κατάσταση σοκ;

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν
Όποιος παρακολουθεί αυτές τις μέρες τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στην
τηλεόραση ή κατά τη διάρκεια μιας από τις δημόσιες εμφανίσεις του, βλέπει έναν ιδιαίτερα στρεσαρισμένο πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας είναι υπό πίεση. Από όλες τις πλευρές. Ο λόγος είναι η κρίση των προσφύγων.

Τις τελευταίες ημέρες, μερικές δραματικές σκηνές έχουν συμβεί στη Σουηδία. Μία 22-ετών βοηθός προσφύγων μαχαιρώθηκε σε μια κατοικία από πρόσφυγες κοντά στην περιοχή Γκέτεμποργκ από ένα 15 χρονο. Τα αίτια παραμένουν ασαφή. Ο Πρωθυπουργός Löfven πήγε αμέσως επί τόπου και υποσχέθηκε να επέμβει δραστικά.

Λίγες ημέρες αργότερα διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Στοκχόλμης σκηνές πραγματικού κυνηγητού από μασκοφόρους άνδρες στους αιτούντες άσυλο. Περίπου 100 κουκουλοφόροι παρενοχλούσαν τους ξένους, τους έβριζαν και τους απειλούσαν με ξυλοδαρμούς. «Εσείς οι πρόσφυγες θα πρέπει δίκαια να τιμωρηθείτε» -για τις υποτιθέμενες ληστείες και σεξουαλικές επιθέσεις στις Σουηδέζες. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης στο κέντρο προσφύγων στο Γκέτεμποργκ έληξε με ένα φόνο, η μάχη του δρόμου έληξε με μερικές συλλήψεις, με κάποιους ελαφρά τραυματίες.

Η πολύ μεγαλύτερη ζημιά είναι ότι η Σουηδία είναι μια χώρα σε κατάσταση σοκ.

«Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί σε μας », αναρωτήθηκαν οι σχολιαστές όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Δεν έδωσαν όμως μια απάντηση. Απόγνωση επικρατεί στη χώρα μετά τη δολοφονία, το ανθρωποκυνηγητό και τις ολοένα συχνότερες επιθέσεις σε ξενώνες για τους αιτούντες άσυλο. Η Σουηδία έχει τους τελευταίους μήνες έχει γίνει διαφορετική, σκληρότερη λένε πολλοί ψυχρότερη λένε άλλοι.

Και επίσης, πολλοί πρόσφυγες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στη Σουηδία. «Είχα την ελπίδα για μια ειρηνική ζωή. Αλλά τώρα εγώ φοβάμαι εδώ," είπε ένας νεαρός άνδρας από τη Βόρεια Αφρική, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από τους νταήδες στην πόλη της Στοκχόλμης. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία φαίνεται να είναι υπερφορτωμένη. Υπερπλήρη καταλύματα και έλλειψη ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία έχουν οδηγήσει σε εντάσεις. Στα μονότονα τσιμεντένια κτίρια των προαστίων γίνονται συχνά συγκρούσεις μεταξύ κυρίως των νεαρών μεταναστών και της αστυνομίας. Η έλλειψη προοπτικής οδηγεί ορισμένους, ως επί το πλείστον νεαρούς μετανάστες να γίνονται βίαιοι. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των μεταναστών είναι τρεις φορές υψηλότερο από ότι στη Σουηδία.

Οι Δεξιοί λαϊκιστές το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα

Και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Löfven υπόσχεται τώρα περισσότερο προσωπικό στα κέντρα προσφύγων και στα σχολεία προσπαθώντας να κατευνάσει τους Σουηδούς. Στο παράπτωμα θα επεμβαίνουμε δραστικά , ανακοινώσε ξανά. Αλλά όλο και περισσότερο Σουηδοί δεν τον εμπιστεύονται πλέον. Η υποστήριξη για τις πολιτικές του «Σοσιαλιστές-Πράσινοι» κυβέρνηση μειοψηφίας λόγω της κρίσης των προσφύγων έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει τη θέση τους ως το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας από τους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης. Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται με το 23,2 τοις εκατό των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό αποδοχής σε 49 χρόνια. Οι δεξιοί λαϊκιστές και οι ξενοφοβικοί Σουηδοί Δημοκράτες με 18 τοις εκατό έχουν γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

Αυτό το κόμμα καθώς και η αντιπολίτευση πιέζουν εδώ και μήνες με τις απαιτήσεις τους για 90 τοις εκατό μείωση της αποδοχής των προσφύγων. Η σταθερή αύξηση της δημοτικότητα τους , έχει ωθήσει τη κυβέρνηση μειοψηφίας του Löfven για να εισαγάγει ελέγχους στα σύνορα με τη Δανία και στα λιμάνια από την αρχή του έτους.

Αναγγελία στον διεθνή τύπο ότι θα απελάθούν 80.000 πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Anders Ygeman διακήρυξε ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί στους πρόσφυγες στέγη. Την περασμένη εβδομάδα έκανε στη συνέχεια αναγγελία στον διεθνή τύπο ότι θα απελάσει 80.000 πρόσφυγες. Ο αριθμός των προσφύγων πράγματι μειώθηκε σημαντικά σε περίπου 100 ανά ημέρα. Τέλος του περασμένου έτους, υπήρχαν περισσότεροι από 1.000, οι οποίοι έρχονταν καθημερινά. Όμως, παρ 'όλες τις ανακοινώσεις, το κλίμα στη Σουηδία δεν έχει αλλάξει. Το αντίθετο. Οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται περαιτέρω σε κάθοδο.

Η Σουηδία έχει από την άποψη του πληθυσμού μακράν το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που πήρε από όλες τις χώρες της ΕΕ κατά το παρελθόν έτος. 163.000 άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο από το χάος στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία έφυγαν προς το μακρινό Βορρά. "Είμαστε στο όριο", ανακοίνωσε ο Löfven το περασμένο φθινόπωρο και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να βρούνε μια κοινή λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Μάταια. Η απαιτούμενη αλληλεγγύη δεν εισακούσθηκε μέχρι σήμερα. Κατηγορούν αυτόν και την κυβέρνησή του για την αποτυχία.

0 σχόλια: