Ο αριθμός των προσφύγων στο Αιγαίο μειώνεται.

Πρόσφυγες χειροκροτούν μετά από την επιτυχή άφιξη στη Λέσβο.
Επανειλημμένα τα νησιά του Αιγαίου κατά το παρελθόν έτος έγιναν πασίγνωστα με
τις εικόνες που έδειξαν το σημείο τη δραματικής κατάστασης των ανθρώπων. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έχει ηρεμήσει αρκετά. Ο λόγος γι αυτό δεν είναι μόνο η μείωση του αριθμού των προσφύγων.

Ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους. Στη Λέσβο φθάνουν 400-500 άτομα λιγότερο πριν από λίγες εβδομάδες, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος. "Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη," είπαν από το Ελληνικό Υπουργείο πολιτικής για τους πρόσφυγες.

Το καλοκαίρι έφθαναν καθημερινά περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, από τη δυτική ακτή της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, για να συνεχίσουν έπειτα το ταξίδι τους από εκεί προς την ηπειρωτική χώρα και σε περισσότερες βόρειες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), υπήρχαν κατά τις πρώτες έντεκα ημέρες αυτού του έτους συνολικά 18.600, ακριβώς κάτω από 1700 ανά ημέρα.

Εν τω μεταξύ, βοήθησαν 293 εμπειρογνώμονες από την ΕΕ οργανισμό προστασίας των συνόρων Frontex τους Έλληνες υπαλλήλους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Στη Λέσβο είναι σε λειτουργία επίσης το πρώτο από τα πέντε λεγόμενα hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταχωρούνται και όπου εκεί θα αποφασίζεται η διανομή τους ή η απέλασή τους. Το έργο εκεί έχει γίνει τώρα "σχεδόν ρουτίνα", αναφέρθηκε από τις αρχές. Συνολικά, θα συσταθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου πέντε hotspots.

0 σχόλια: