Τι δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε τις δυτικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να "κυριαρχήσουν" πάνω
από την Ευρώπη, κατηγορώντας για την κρίση το ΝΑΤΟ για τη μετά το Ψυχρό Πόλεμο επέκταση του στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Σε μια πικρή καταδίκη για την μετά τον Ψυχρό Πόλεμο παγκόσμια τάξη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης συνέβη επειδή οι δυτικοί ηγέτες αγνόησαν συμβουλές κατά την επέκταση του ΝΑΤΟ και οι μετέπειτα κομμουνιστές ηγέτες της Ρωσίας δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας μετά την κατάρρευση της Σοβιετική Ένωσης.

Επέμεινε όμως η Ρωσία ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διεθνούς εγκληματικότητας και για τα περιβαλλοντικά ζητήματα όσο και η Δύση.

"Κάναμε τα πάντα λάθος από την αρχή", δήλωσε ο Πούτιν σε μια ευρεία συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild. "Εμείς δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τη διαίρεση της Ευρώπης. Πριν από 25 χρόνια το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά η διαίρεση της Ευρώπης δεν είχε ξεπεραστεί, αόρατα τείχη απλά μετακινήθηκαν προς την Ανατολή", δήλωσε ο Πούτιν. "Αυτό δημιούργησε τα θεμέλια για αμοιβαίες μομφές, παρεξηγήσεις και κρίσεις στο μέλλον."

Η συμμαχία θα έπρεπε να αρνηθεί την ένταξη των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, λέγοντας για τις υποψήφιες χώρες όπως την Ουγγαρία και την Πολωνία ότι "εμείς βλέπουμε το μέλλον της Ευρώπης με διαφορετικό τρόπο", είπε.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για την αγνόηση των ρωσικών ανησυχιών για την ασφάλεια με την επέκταση του ΝΑΤΟ που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Δέκα πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1999 και το 2004. Τα πιο πρόσφατα μέλη που συμμετάσχουν είναι η Κροατία και η Αλβανία, το 2009.

Οι σχέσεις με τη Δύση είχαν βυθιστεί σε κρίση, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε μια αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία μετά την επανάσταση που ανέτρεψε το Βίκτορ Γιανουκόβιτς, φιλο-Ρώσο πρόεδρο της Ουκρανίας, το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει σε απάντηση μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Δυτικοί ηγέτες είπαν οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, η οποία συμπεριλαμβάνει τη παύση προμήθειας με όπλα τους αυτονομιστές και επιβάλλοντας σε αυτούς να αφήσουν τον έλεγχο των συνόρων στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν κάλεσε αυτή τη θέση «θέατρο του παραλόγου» και περιέγραψε την κατάσχεση της Ρωσίας της Κριμαίας ως ηθικά και νομικά αιτιολογημένη απάντηση σε αυτό που ονομάζεται «πραξικόπημα» στο Κίεβο.

"Νομίζω ότι [οι κυρώσεις είναι] λάθος και δεν αποσκοπούν στη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά στην καταστολή της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ρωσίας», είπε.

"Όλοι λένε ότι οι συμφωνίες Μινσκ πρέπει να εφαρμοστούν και στη συνέχεια το θέμα των κυρώσεων μπορεί να αναθεωρηθεί", είπε, αναφερόμενος στην συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τον Πέτρο Poroshenko, τον Ουκρανό πρόεδρο, με τη γαλλική και γερμανική μεσολάβηση στις συνομιλίες τον περασμένο Φεβρουάριο.

"Αυτό έχει αρχίσει να μοιάζει με το θέατρο του παραλόγου, γιατί ό,τι ουσιαστικό που πρέπει να γίνει σε σχέση με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι η ευθύνη των σημερινών αρχών του Κιέβου", πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις ουκρανικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.


0 σχόλια: