Πότε η Ελλάδα αλλά και οι χώρες της κρίσης θα φθάσουν στα επίπεδα του 2007.

 Νέοι Ισπανοί διαδηλώνουν στη Μαδρίτη κατά της υψηλής ανεργίας
Η κρίση του ευρώ έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα. Ένας λόγος είναι ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη αναπτύσσονται και πάλι. Τα σημάδια όμως θα παραμένουν δεκαετίες ορατά.

Ποιες είναι οι προβλέψεις ανάπτυξης στις χώρες του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οικονομική κρίση φαίνεται τελικά να περνάει, γράφουν με μεγάλους τίτλους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα με την ανάπτυξη του γερμανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015. Με 1,7 τοις εκατό σε ετήσια βάση, η οικονομική παραγωγή ήταν τουλάχιστον τόσο γρήγορη, που έχουμε να το δούμε από το 2011. Επίσης, από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έρχονται θετικά μηνύματα. Η οικονομία των χωρών του ευρώ είναι πιθανό να αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος, αν και δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο η γερμανική οικονομία, αλλά και όμως τόσο γρήγορη όσο για περίπου μια πενταετία. Αλλά αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν ότι για το 2016 θα υπάρχει μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση της ανάπτυξης και παντού θα επιτευχθεί πτώση της ανεργίας.

Τι στο καλό, τώρα θετικά όμως οι λαοί της Ευρώπης σε πολλά μέρη ακόμη είναι χειρότερα από ό, τι πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του ευρώ. Από τις χώρες της κρίσης του ευρώ, έχει μέχρι στιγμής μόνο η Ιρλανδία φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από το 2007 και πάλι. Στην περιοχή νομίσματος ως σύνολο, η οικονομική απόδοση είναι μικρότερη από δύο τοις εκατό πάνω από το επίπεδο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Μια δεκαετία τέτοιας αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης δεν έχει υπάρξει στην Ευρώπη μετά το Β 'Παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτός ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ προέρχεται μάλλον από την επιτυχημένη πορεία της Γερμανίας , κρύβονται όμως πίσω από αυτή την εξέταση πολλά σημεία που φαίνονται πολύ πιο δραματικά. Ακόμη και αν οι οικονομίες στις χώρες της κρίσης το 2016 αναπτύσσονταν πραγματικά τόσο πολύ και συνεχιζόταν αυτό με αμείωτο ρυθμό, όπως προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βρίσκονταν πολλές χώρες ακόμα πολλά χρόνια μακριά από το επίπεδο του εισοδήματος του 2007 ή του 2008.

Πότε η Ελλάδα αλλά και οι χώρες της κρίσης θα φθάσουν στα επίπεδα του 2007.

Χειρότερο όπως φαίνεται από αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο βρίσκεται η Ελλάδα. Ακόμα και αν η ελληνική οικονομία αυξηθεί ετησίως στο 2,5 τοις εκατό, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2030 έως ότου επιτευχθεί και πάλι η οικονομική απόδοση του 2007. Η χώρα έχει χάσει εκ των πραγμάτων ένα τέταρτο του αιώνα οικονομικής ανάπτυξης.

Αντίθετα, έχει γίνει σχεδόν κάτι καλό στην Ιταλία. Με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη θα μπορούσε το ΑΕΠ να βρεθεί το 2021 στα επίπεδα προ της κρίσης. Η Κύπρος θα μπορούσε να βγει από την πτώση της κρίσης μέχρι το 2023, η Πορτογαλία το 2019 και οι χώρες Ισπανία και η Λετονία, μέχρι το τέλος του 2017. Υποθέτοντας ότι δεν παρεμβαίνει καμία νέα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης.

Εδώ μεγαλώνει μια χαμένη γενιά.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις κοινωνικές πτυχές, φαίνεται σε πολλές χώρες ακόμη ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη. Πολύ πιο πιεστική από την κακή οικονομική απόδοση αποτελεί στην πραγματικότητα σε πολλά μέρη η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία εξακολουθεί να είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού άνεργοι. Εδώ μεγαλώνει μια χαμένη γενιά.

Το ποσοστό ανεργίας σε πολλά μέρη πάει πολύ αργά προς τα πίσω, καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει ήδη εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες της κρίσης. Αν πέσουν τα ποσοστά ανεργίας με το ίδιο υψηλό ρυθμό το 2016 όπως και το προηγούμενο έτος, τότε η Ιρλανδία μπορεί να αναμένει μια πραγματικά προβλέψιμη επιστροφής στην ανεργία πριν από την κρίση, αν όχι αυτό θα επιτευχθεί από το επόμενο έτος.

Για την Πορτογαλία και την Ιταλία η ανεργία θα φθάσει στο επίπεδο πριν την κρίση μέχρι το τέλος του 2019. Για την Ισπανία μέχρι το 2021, σχεδόν 15 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

Τα σημάδια της κρίσης του ευρώ θα παραμείνουν ορατά για δεκαετίες.

Και μόνο η «χαμένη γενιά» θα εξακολουθήσει να αισθάνεται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όποιος το πρώτο τρίτο της επαγγελματικής ζωής του, ήταν άνεργος, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει μετά μια ολοκληρωμένη σταδιοδρομία. Τα σημάδια της κρίσης του ευρώ θα παραμείνουν ορατά για δεκαετίες.

0 σχόλια: