Η Frontex επεκτείνει τη δραστηριοποίηση της στη Μεσόγειο.

πρόσφυγες καταφθάνουν κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά
Η Ευρώπη εξοπλίζεται για τα εξωτερικά της σύνορα. Εν όψει της κρίσης
των προσφύγων, η υπηρεσία της ΕΕ για την προστασία των συνόρων η Frontex ενισχύει την δραστηριοποίηση της στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός προστασίας των συνόρων Frontex έχει επεκτείνει τη δραστηριοποίηση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κατάστασης των προσφύγων, θα αρχίσουν από τις 28 Δεκεμβρίου, τη νέα αποστολή " ταχείας επέμβασης Ποσειδών ", ανακοίνωσαν οι αρχές της ΕΕ, που θα έχει έδρα τη Βαρσοβία.

Με την αποστολή αυτή οι πρόσφυγες θα ελέγχονται όσον αφορά την ασφάλεια. Θα χρησιμοποιηθούν περίπου 375 αξιωματικοί και διερμηνείς, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών για τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων και παραποιημένων εγγράφων. Επιπλέον θα περιπολούν περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η νέα αποστολή θα αντικαταστήσει το προηγούμενο πρόγραμμα " Poseidon Sea ". Οι επιπλέον υπάλληλοι θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στην καταχώριση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. "Αυτό καθιστά δυνατή την καταγραφή ενός μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών σε λιγότερο χρόνο και τη λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων", γνωστοποίησε η Frontex. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει με τις σχετικές αρχές της ΕΕ.

Οι ειδικοί θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να προσδιοριστεί η ιθαγένεια των μεταναστών. Συνεντεύξεις των προσφύγων μετά την άφιξή τους, θα χρησιμοποιούνται για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα των λαθρομεταναστών.

Οι πολίτες της ΕΕ ,για λόγους ασφαλείας, να υπολογίζουν ότι σύντομα κατά πάσα πιθανότητα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κατά την είσοδο και την έξοδο στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την τροποποίηση του κώδικα συνόρων της συνθήκης του Σένγκεν για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την συνθήκη του Σένγκεν μόνο μη πολίτες της ΕΕ και νεοφερμένοι πρόσφυγες ελέγχονται συστηματικά από την αστυνομία κατά την είσοδο και την έξοδο, ενώ για τους πολίτες της ΕΕ ήταν αρκετό να εξεταστεί η εγκυρότητα και η αυθεντικότητα του διαβατηρίου.

0 σχόλια: