bloomberg :Ο Πούτιν καθησυχάζει τους Ρώσους εν μέσω οικονομικών δυσκολιών.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στην 16 χρονη πορεία του στην εξουσία
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου του
την Πέμπτη για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ρώσους για τις κατρακυλούσες τιμές του πετρελαίου που απειλούν τις προσπάθειές του για να βγάλει την οικονομία από την ύφεση.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στην 16 χρονη πορεία του στην εξουσία καθώς οι συναλλαγές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρατείνοντας την ύφεση και υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται από τότε που ήρθε στην εξουσία.

“Ο Πούτιν θα πει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένετε κάποιο χρονικό διάστημα," δήλωσε ο Μπόρις Makarkin, αναπληρωτής διευθυντής του ανεξάρτητου Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών στη Μόσχα. "Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμη στασιμότητα και υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των ανθρώπων, ότι η κρίση είναι πιο σοβαρή από ό,τι νόμιζαν και θα διαρκέσει περισσότερο."

Ο Πούτιν θα κάνει μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου μετά τη δημόσια επιδοκιμασία του που άγγιξε επίπεδα ρεκόρ για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά του ισλαμικού κράτους, ακόμη και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και που εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4,4 τοις εκατό αυτό το έτος και 1 τοις εκατό το επόμενο έτος, εάν το πετρέλαιο παραμένει στα 50 $ το βαρέλι, ενώ υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» αν οι τιμές του αργού υποχωρήσουν περαιτέρω, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Έχει υπολογιστεί ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3 τοις εκατό το 2016, με το πετρέλαιο στα 35 $, ακριβώς κάτω από το σημερινό επίπεδο.

Πετρελαϊκή ύφεση

Οι τιμές του αργού στα 30 $ θα μπορούσαν να απειλήσουν την χρηματοοικονομική βιομηχανία στη Ρωσία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η χώρα στηρίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για περίπου το ήμισυ των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

"Το 2016, ο υπ 'αριθμόν ένα κίνδυνος είναι μια σοβαρή κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
," επειδή ο τραπεζικός τομέας είναι αδύναμος και χαμηλής κεφαλαιοποίησης, με ένα υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε ο Αντρέι Movchan, επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος στο Carnegie Moscow Center. "Μια μεγάλη τράπεζα θα μπορούσε να καταρρεύσει και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε πλέον να ελέγξει", είπε.

Ο Πούτιν, δήλωσε στην περσινή συνέντευξη Τύπου ότι οι δυσκολίες της Ρωσίας μπορεί να διαρκέσουν δύο έτη “κάτω από τις πιο αρνητικές εξωτερικές οικονομικές συνθήκες." Το ρούβλι διαπραγματεύθηκε στα 61,5 δολάρια στη συνέχεια, μετά κατρακύλησε πάνω από το 40 τοις εκατό ενώ οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να μειώνονται.

Τα στάνταρ διαβίωσης

Σε ένα σημάδι αυτό που οι Ρώσοι βιώνουν, είναι ότι οι μισθοί και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν στα επίπεδα του 1999, τον Οκτώβριο. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 10,9 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, με την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εξαιτίας του πληθωρισμού και του ασθενέστερου ρουβλίου που εμβαθύνει την προοπτική ότι η ύφεση θα επεκταθεί και στο 2016. Μια κορεσμένη αγορά πετρελαίου αφήνει λίγες ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών του αργού που θα μπορούσε να αναθερμάνει την ανάπτυξη.

Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι τα οικονομικά προβλήματα έχει αποτέλεσμα στο βιοτικό επίπεδο σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ, επίσης, προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι οι άνθρωποι αναρωτιούνται πότε πρόκειται να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί αυτό," είπε. "Η σημερινή κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά, όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι κρίσιμη."

Πατριωτικό Κύμα

Ο Πούτιν απολαμβάνει τεράστια λαϊκή υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις, παρά την ύφεση και ξεχωρίζει από ένα κύμα πατριωτισμού που ακολούθησε την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και συνεχίστηκε με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία,. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ρώσοι εξακολουθούν να αντιπαραβάλλουν τη σχετική σταθερότητα και την ευημερία της εποχής Πούτιν με το οικονομικό χάος της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με Movchan του Carnegie.

"Η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμη σημαντική επίπτωση στην υποστήριξη των αρχών," δήλωσε ο Denis Volkov, ένας ερευνητής στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada Center, το οποίο διαπίστωσε ότι η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε στο 85 τοις εκατό σε μια έρευνα Νοεμβρίου από 88 τοις εκατό το προηγούμενο μήνας. "Η οικονομική αισιοδοξία μειώνεται, αλλά η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την εξάπλωση του πανικού."

Περιορισμένα Εργαλεία στη διάθεσή του


Η εμβάθυνση των οικονομικών δυσκολιών και η αδυναμία της κυβέρνησης να διατηρήσει τις συντάξεις και τους μισθούς που αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό θα επηρεάσει τελικά τη δημοτικότητα του Πούτιν, είπε ο Volkov. "Παραμένοντας σε ένα τέλμα με στρατιωτικές συγκρούσεις και μια υπερ-μακρά αντιπαράθεση με τον έξω κόσμο, δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό", είπε.

Τα τρία τέταρτα των Ρώσων θέλουν η χώρα τους να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τη Levada στις αρχές Δεκεμβρίου. Μόλις το 41 τοις εκατό της έχει εμπιστοσύνη στις τηλεοπτικές ειδήσεις, κάτω από 79 τοις εκατό το 2009, μια έρευνα της Levada που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο Πούτιν "καταλαβαίνει τον κίνδυνο" που αντιμετωπίζει η οικονομία, είπε ο Makarkin. "Αλλά έχει πολύ περιορισμένα μέσα στη διάθεσή του αυτή τη στιγμή και οι τιμές του πετρελαίου είναι ένας παράγοντας πέρα από τον έλεγχό του."

0 σχόλια: