Νέο έξυπνο τσιπ για μπαταρίες θα μπορεί να παρακολουθεί τη κατάσταση τους.

Νέο τσιπ για μπαταρίες θα μπορούσε να επιτρέψει τα κινητά να φορτώνουν σε λίγα λεπτά, αποφεύγοντας τις εκρήξεις.
Με την ενσωμάτωση του έξυπνου Chip στη μπαταρία,
η μπαταρία θα ξέρει πότε θα πρέπει να φορτωθεί και με αυτό τον τρόπο θα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος φόρτισης. Ο κατασκευαστής του νέου τσιπ ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους φόρτισης τωνκινητών σε λίγα λεπτά, και θα μπορούσε να αποτρέψει επικίνδυνες εκρήξεις.

Το μικροσκοπικό τσιπ θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις μπαταρίες όλων των μεγεθών και να παρακολουθεί τη κατάσταση των και πόσο φορτισμένες είναι. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι οι μπαταρίες θα γινόταν πολύ ασφαλέστερες και ταχύτερες στη φόρτιση, σύμφωνα με τον επιστήμονα που δημιούργησε αυτό το τσιπ.

Οι ανθυγιεινές μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ή πυρκαγιά, καθώς χάνουν σταδιακά την ικανότητα τους, έτσι εξαντλούνται πιο γρήγορα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να γίνει ακόμα πιο σημαντικά καθώς οι άνθρωποι κινούνται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα.

"Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας μπαταρίας να έχει πρόβλημα και να πιάσει φωτιά είναι πολύ χαμηλή, με τα δισεκατομμύρια των μπαταριών λιθίου-ιόντων που παράγονται ετησίως, ακόμα μία στο εκατομμύριο πιθανότητα θα σήμαινε πάνω από χίλιες προβληματικές", δήλωσε ο Rachid Yazami από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη.

"Αυτό ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τα ηλεκτρικά οχήματα και ακόμη και σε εξελιγμένα αεροπλάνα, όπου συνήθως μεγάλες συστοιχίες ομαδοποιούνται για να τροφοδοτήσουν το όχημα ή αεροσκάφος. Αν υπάρχει μια χημική πυρκαγιά που προκαλείται από μια μπαταρία, θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιές σε κοντινές μπαταρίες οδηγώντας σε μια έκρηξη. "

Κανονικές μπαταρίες δεν μπορούν να μας δείξουν ότι δυσλειτουργούν, και πόση φόρτιση τους έχει μείνει.

Γνωρίζοντας το βαθμό καλής λειτουργίας των μπαταριών και σε τι κατάσταση βρίσκονται θα επιτρέψει να φορτώνονται πολύ πιο γρήγορα, και να είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουν έτσι.

"Η τεχνολογία μας μπορεί να μα δείξει την ακριβή κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και συνεπώς να την βελτιστοποιήσουμε, έτσι ώστε να διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση, ενώ θα μπορεί να φορτίζεται πιο γρήγορα", είπε ο καθηγητής Yazami.

Η μπαταρία λειτουργεί χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που λαμβάνει μετρήσεις από την μπαταρία. Μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δούμε το βαθμό κατάστασης της.

Όσοι βρίσκονται πίσω από το project των μπαταριών ελπίζουν ότι θα είναι διαθέσιμη η χορήγηση αδειών πριν από το τέλος του 2016.

0 σχόλια: