Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας IARC ισχυρίζεται ότι τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν μια ισχυρή σχέση με τον καρκίνο.

καταδικαστική έκθεση της IARC που συνδέει την κατανάλωση κρέατος με τον καρκίνο

Ο Διεθνής Οργανισμός της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), όπως ήταν αναμενόμενο, εξέδωσε
καταδικαστική έκθεση που συνδέουν την κατανάλωση κρέατος και καρκίνου, ιδιαίτερα του στενού δεσμού μεταξύ των επεξεργασμένων κρεάτων και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο IARC είναι ο μεγαλύτερος φορέας που καθορίζει τι προκαλεί τον καρκίνο με τους κινδύνους της έκθεσης σε καθημερινές ουσίες. Ταξινομεί τις ουσίες από την ομάδα 1 (καρκινογόνο για τον άνθρωπο) έως την Ομάδα 4 (μάλλον δεν είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο).

Υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο έχει "μεταμορφωθεί μέσα από το αλάτισμα, την ωρίμανση, τη ζύμωση, το κάπνισμα, ή άλλες διαδικασίες για να ενισχυθεί η γεύση ή τη βελτίωση της διατήρησης", έχει ήδη λάβει την κατάταξη στην Ομάδα 1,η οποία βρίσκεται στην ίδια κατηγορία κινδύνου καρκίνου, όπως τον καπνό. Το κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο της Ομάδας 2Α, «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», την ίδια ταξινόμηση που δίνεται στην αμφιλεγόμενη παρασιτοκτόνα ουσία glyphosate των φυτοφαρμάκων.

Μια ανάλυση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βρέθηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατά 17% ανά 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά και σε κίνδυνο 18% για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος. Με μια εκτίμηση, στις ΗΠΑ οι άνδρες τρώνε κατά μέσο όρο 110 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα. Οι γυναίκες τρώνε κατά μέσο όρο 70 γρ.

Υπάρχουν πάνω από 100 παράγοντες στην Ομάδα 1 της ταξινόμησης στον IARC, όπως το αλκοόλ, οι ακτίνες Χ, η ατμοσφαιρική ρύπανση, και το φως του ήλιου. Ο σύνδεσμος κρέας του καρκίνου, όπως με όλες τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο, εξαρτώνται και από τη δόση κατανάλωσης.

«Η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να σταματήσει να τρώει κάθε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, αλλά αν καταναλώνετε πολύ από αυτά μπορείτε να σκεφτείτε για μια μείωση, είπε σε μια δήλωση ο"Tim Key", επιδημιολόγος της Cancer Research UK στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το Βορειοαμερικανικό Ινστιτούτο Κρέατος (NAMI), η εμπορική ομάδα που αντιπροσωπεύει το 95% του κόκκινου επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ, έχει την ελπίδα για μια ταξινόμηση 2Β, ή «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», είπε ένας εκπρόσωπος νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Σε ένα δελτίο τύπου η NAMI επέκρινε την εκτίμηση, λέγοντας ο οργανισμός IARC δεν εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κρέατος. "Οι κίνδυνοι και τα οφέλη πρέπει να εξεταστούν από κοινού, πριν να πεις στους ανθρώπους τι να φάνε, τι να πιουν, , τι αναπνέουν από τα αυτοκίνητα, ή πως να λειτουργήσουν", δήλωσε ο Betsy Booren της NAMI. Η IARC δεν υπογράμμισε ότι το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα ιχνοστοιχεία, αλλά είπε ότι η επεξεργασία κρέατος "μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό καρκινογόνων χημικών ουσιών."

0 σχόλια: