Frankfurter Algemeine :Ο πρώην διευθυντής των οπλικών συστημάτων KMW μάλλον πήρε μίζες για την πώληση γερμανικών οβιδοβόλων στην Ελλάδα.

πρώην διευθυντής της εταιρίας κατασκευής τανκς Krauss Maffei Wegmann-Ο Olaf Ε   συζητά στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου με το δικηγόρο του Rainer Spatscheck.
Κατά την πώληση γερμανικών οβιδοβόλων στην Ελλάδα το 2001 θα έπρεπε να είχε γίνει
δωροδοκία. Ο πρώην διευθυντής της εταιρίας κατασκευής τανκς KMW θα έπρεπε να είχε βάλλει στην τσέπη του για αυτό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο πρώην διευθυντής της εταιρίας κατασκευής τανκς Krauss Maffei Wegmann-(KMW) είναι ύποπτος φοροδιαφυγής, της απάτης και απόπειρας ξεπλύματος χρήματος ενώπιον του πρωτοδικείου του Μονάχου. Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι έχει συμμετάσχει σε δωροδοκία στην πώληση οβιδοβόλων το 2001 στην Ελλάδα και με την ευκαιρία αυτή έβαλε στην άκρη για τον εαυτό του 1.150.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε:"«Ήταν γνωστό ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς την ύπαρξη τέτοιων πληρωμών." Η KMW' ποτέ δεν είχε αποδώσει τέτοιες «χρήσιμες δαπάνες». Όμως εξωτερικές συναλλαγές σχεδόν πάντα γίνονται μέσω αντιπροσώπων και μεσιτών. Για παραγγελίες άνω των 100.000.000 €, είναι σύνηθες στην αγορά, ότι τρία τοις εκατό αποτελεί προμήθεια και αμοιβή συμβούλων. Δεν ήθελε να ξέρει για τις λεπτομέρειες των τοπικών εταίρων, "η δική μου και η δική μας στάση ήταν: Επιτρέψτε μου λοιπόν αυτό είναι δική τους υπόθεση."

Εν τω μεταξύ ο παραγραμμένος ισχυρισμός περί δωροδοκίας και για την ποινική δίωξη συνδεδεμένος με ένα εκατομμύριο ευρώ, ο πρώην αντιπρόεδρος του διεθνούς μάρκετινγκ στην αρχή της διαδικασίας δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο. Είπε ότι του καταβαλλόταν μηνιαίος μισθός κάτω του μέσου όρου με μόνο 6,000 € καθαρά και αισθάνονταν απογοητευμένος. Ο 72-ετών είναι προφυλακισμένος από τον Ιανουάριο. Η Ελλάδα είχε αγοράσει το 2001 από την KMW για 188 εκατ. ευρώ 24 οβιδοβόλα για τα τανκς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο θα πρέπει ως εκ τούτου 7.900.000 € να είχαν δοθεί ως δωροδοκία. Ο τότε Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είχε πάρει χρήματα. Η δωροδοκία φέρεται να έγινε μέσω ενός Έλληνα εταίρου και συγκαλυπτόμενο ως αμοιβές συμβούλων.

Ο Όμιλος KMW καταλογίζει στην εισαγγελία τη δίωξη εξαιτίας της παύσης των αμοιβών των συμβούλων ότι επιβαρύνεται με ένα αδικαιολόγητο φορολογικό πλεονέκτημα. Αυτό θα τιμωρείται ως πλημμέλημα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποδείξει ότι ο σημερινός πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Manfred Bode ή ο άλλος επικεφαλής, ο οποίος είχε υπογράψει τους ισολογισμούς των ετών αυτών, γνώριζε για την δωροδοκία, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ο Εισαγγελέας διενεργεί προανάκριση κατά πρώην βουλευτών

Η εισαγγελία διενεργεί ακόμα προανάκριση κατά πολλών άλλων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και εναντίον ενός πρώην μέλους του κοινοβουλίου, που λέγεται ότι είχε επωφεληθεί από την καλή επαφή με το σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα. Για τη δίκη των πρώην αρμόδιων υπαλλήλων υπολείπονται εννέα ημέρες συνεδρίασης που θα λήξουν έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Η KMW είχε μηνύσει τον πρώην διευθυντή το 2014 για την επιστροφή των λεγομένων χρημάτων δωροδοκίας, αλλά η αγωγή αποσύρθηκε, διότι αυτός αρνήθηκε τον ισχυρισμό στο δικαστήριο με ένορκη δήλωση. Ως εκ τούτου η εκπροσωπούσα αρχή τον κατηγορεί ότι τώρα επιχειρεί απάτη.

0 σχόλια: