Μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τη άσκηση με τη λήψη ενός χαπιού;

Μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τη άσκηση με τη λήψη ενός χαπιού;
Είτε η irisin ή ρεσβερατρόλη είναι ορισμένες ουσίες που δρουν όπως η σωματική άσκηση. Μερικοί ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι, ως εκ τούτου τα χάπια θα κάνουν την άσκηση κάποια στιγμή περιττή.

Η άσκηση απαιτεί χρόνο και πρέπει να γίνεται τακτικά; Πόσο ωραία θα ήταν αν υπήρχε ένα χάπι που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη σωματική άσκηση. Ακόμη ερευνητές το σκέφτονται για ένα τέτοιο χάπι. Τέλος, έχει εδώ και καιρό ότι η κίνηση αυτή θα έχει σαφώς θετική επίδραση στο μεταβολισμό, την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του ήπατος.

Στο περιοδικό "Trends in Pharmacological Sciences" οι επιστήμονες έχουν πλέον δημοσιεύσει μια μελέτη σχετικά με το πόσο πιθανό είναι η ανάπτυξη φαρμάκων στο άμεσο μέλλον. "Βλέπουμε ότι τέτοια χάπια είναι απαραίτητα," δήλωσε ο Ισμαήλ Laher από το Πανεπιστήμιο της British Columbia  στο Βανκούβερ. "Και νομίζουμε ότι είναι ένας εφικτός στόχος, δεδομένου ότι σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τις μοριακές προσεγγίσεις της σωματικής άσκησης."

Αυτό ακούγεται σαν ένα τέχνασμα. Ένα χάπι που παίρνεις και στη συνέχεια λειτουργεί ακριβώς όπως η άσκηση; Αλλά στην πραγματικότητα εργάζονται διαφορετικά εργαστήρια για να αναπτύξουν ένα τέτοιο φάρμακο. Σε αρχικές δοκιμές, έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πειραματόζωα. Οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν προχωρήσει με την ανάπτυξη φαρμάκων που αυξάνουν τη δύναμη και την κατανάλωση ενέργειας των σκελετικών μυών και ως εκ τούτου να κάνουν τους μυς πιο γρήγορους και πιο δυνατούς.

Μια ελπίδα που ονομάζεται irisin

Φυσικά, για τους επιστήμονας είναι σαφές ότι η επίδραση της σωματικής άσκησης είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να προκαλέσουν τα επιμέρους χάπια. Τα δραστικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα μέρος του σώματος και όχι ολοκληρωτικά όπως τα σπορ.

Μια μεγάλη ελπίδα των τελευταίων ετών ήταν το irisin. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μπρους Σπίγκελμαν της Dana Farber-Ινστιτούτου Καρκίνου στη Βοστώνη είχαν διαπιστώσει το 2012 ότι το σώμα έχει το δικό του χημικό αγγελιοφόρο που προκαλεί τελικά τα λευκά κύτταρα του λίπους να μετατρέπονται σε καφέ, και ότι και ότι κατά αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει ο μυς.

Τα ευρήματα αυτά ενεργοποίησαν τον επαγγελματικό κόσμο. Τελικά ισχύει λευκό λίπος ως "κακό" επειδή αποθηκεύει τις θερμίδες και παχαίνει τους ανθρώπους. Το καφέ λίπος από την άλλη πλευρά, θεωρείται «καλό», επειδή καίει θερμίδες και έτσι δεν συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Για να μάθετε εάν το irisin θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει ως υποκατάστατο για τον άσκηση, οι επιστήμονες έκαναν ένεση της ορμόνης σε ποντίκια με χαμηλές δόσεις. Το αποτέλεσμα: Τα ποντίκια αδυνάτισαν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκε. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να διεξάγουν ένα ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής ή να τους είχε οριστεί μια διαιτητική διατροφή.

Τα κόκκινο κρασί με απογοητευτικά αποτελέσματα

Ωστόσο, έδειξε καμία επίδραση στην μυϊκή μάζα. Οι επιστήμονες ήλπιζαν κάποτε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί το irisin σαν ένα είδος «χάπι της υγείας» για τους παχύσαρκους ή προ-διαβητικά άτομα.

Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, διαλύθηκαν οι ελπίδες τους. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία περιελάμβανε τον Elke Albrecht από Ινστιτούτο του Leibniz Κτηνοτροφίας Έρευνα στην Dummerstorf, που δημοσίευσε στο περιοδικό "Nature - Scientific Reports " μια μελέτη των αποτελεσμάτων του irisin που είχε ερευνηθεί στα κύτταρα του σώματος με λεπτότερους μεθόδους.

Το αποτέλεσμα: Οι προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει εξαιτίας μεθοδολογικού σφάλματος ψευδή θετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, το irisin δεν είχε καμιά φυσιολογική σπουδαιότητα σε ανθρώπους και σε διάφορα ζώα.

Έτσι δεν θα ήθελαν όμως να παρατήσουν εντελώς την irisin σαν υποκατάστατο της άσκησης, η οποία ήταν ο λόγος για περαιτέρω μελέτες που έχουν διεξαχθεί και έφεραν νέα αποτελέσματα στη δημοσίευση. Ο χρόνος έδειξε κάποιες φορές θετική επίδραση της ορμόνης, άλλες φορές καμιά όχι όμως αρνητική.

Είναι μια άλλη ουσία που ερευνούν οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες: η ρεσβερατρόλη. Η ουσία είναι στο κρασί και στη σοκολάτα και στην πραγματικότητα παρατείνει τη ζωή. Αυτή φέρεται να αποτρέπει την δημιουργία του καρκίνου και εμποδίζει τις εναποθηκεύσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Σε ορισμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, φάνηκε αυτό να αποτελεί μια αληθινή ουσία θαύμα.

Ελπίδα για παραπληγικούς;

Αλλά όμως τον Ιουλ του 2014 δημοσιεύτηκε μια μελέτη που θα μπορούσε να διαλύσει κάθε ελπίδα. Στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine», δημοσίευσαν επιστήμονες από την Ισπανία και τις ΗΠΑ, μια μελέτη στην οποία σύγκριναν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που είχαν λάβει πολλή ρεσβερατρόλη με τους ανθρώπους που κατανάλωναν λίγο ρεσβερατρόλη.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Chianti στην Ιταλία, οι οποίοι έπιναν καθημερινά κόκκινο κρασί σε σύγκριση με τα άτομα, που δεν έπιναν καθόλου κρασί. Το αποτέλεσμα: Η ρεσβερατρόλη, η ουσία θαύμα του κρασιού, δεν παρατείνει τη ζωή.

"Φυσικά, δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι μπορούμε να παράγουμε ένα φάρμακο ή ένα χάπι που θα αντικαταστήσει πλήρως τη σωματική άσκηση," παραδέχτηκε ο Ισμαήλ Laher. Αλλά πιστεύει, ότι ούτως ή άλλως θα είναι σύντομα δυνατή η παραγωγή χαπιών σπορ. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό για καιρό, για παράδειγμα, λόγω ενός τραυματισμού.

"Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής έρευνας", λέει ο Laher. Εάν επαρκώς διερευνηθούν μεμονωμένα φάρμακα, θα μπορούσε κανείς να το ξαναμελετήσει επίσης και για συνδυασμό ουσιών.



0 σχόλια: