Χιλιάδες πρόσφυγες υποφέρουν στα Ελληνικά Νησιά Λέσβο,Σάμο, Κω.

Σύριοι πρόσφυγες στη Λέσβο περιμένουν μέσα στον αποπνικτικό καύσωνα
Υπάρχουν πολύ λίγες τουαλέτες, πολλοί πρόσφυγες πρέπει να κοιμούνται στο ύπαιθρο. Στο νησί της
Λέσβου πάνω από 15.000 άνθρωποι περιμένουν για τη συνέχεια του ταξιδιού τους. Κάθε μέρα προστίθενται εκατοντάδες.

Ο αριθμός των προσφύγων στα ελληνικά νησιά γίνεται μεγαλύτερος μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ έφθασαν και μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότερα από 23.000 μετανάστες με πλοία. Αυτό ήταν μια αύξηση σχεδόν 50 τοις εκατό, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη στη Βαρσοβία.

Μόνος στο νησί των διακοπών της Λέσβου στο ανατολικό Αιγαίο περιμένουν για μέρες πάνω από 15.000 πρόσφυγες σε υπερβολική ζέστη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Κάθε μέρα εκατοντάδες νέες αφίξεις προστέθηκαν από την Τουρκία. Η κατάστασή τους είναι καταστροφική. Λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι τοπικές αρχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν χρήματα, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τουαλέτες, πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να κοιμηθούν στο ύπαιθρο.

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι είχε περισυλλέξει περισσότερα από 1.200 άτομα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέσα σε 24 ώρες. Επίσης στη Σάμο, Κω, Λέρο, το Αγαθονήσι και άλλα μικρότερα νησιά χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν την συνέχεια του ταξιδιού τους προς την ηπειρωτική χώρα. Από εκεί που θέλουν μέσω της βαλκανικής οδού να κατευθυνθούν προς τη Δυτική Ευρώπη.

Στα ελληνικά-FYROM σύνορα, έγιναν και πάλι την Τρίτη συμπλοκές και καυγάδες ανάμεσα στους μετανάστες που περίμεναν στη μέσα στην κάψα για την αναχώρηση τους. Η αστυνομία από την πλευρά της FYROM άφηνε να αναχωρήσουν κάθε μισή ώρα μόνο περίπου 50 μετανάστες. Έτσι στην ελληνική πλευρά δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές αναμονής, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. "Όλοι οι πρόσφυγες από όλα τα νησιά έρχονται εδώ τώρα. Κανείς δεν μας βοηθά», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Γουδενούδης, στην ελληνική τηλεόραση.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να αποσυμφορήσουν  την κατάσταση σχετικά με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προσπαθώντας να προωθήσουν τους πρόσφυγες με πλοίο προς Πειραιά στην ηπειρωτική χώρα. Αλλά αργά την Τρίτη το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης θα πρέπει να άφησαν τα νησιά με αυτόν τον τρόπο πάνω από 4200 μετανάστες.

0 σχόλια: