Handelsblatt: Ανοικτή επιστολή από κορυφαίους οικονομολόγους στη Μέρκελ.

Η καγκελάριος Μέρκελ μιλάει στους δημοσιογράφους
Η Ελλάδα έχει πει "όχι", η ατελείωτη λιτότητα απλά δεν λειτουργεί, γράψανε κορυφαίοι οικονομολόγοι. Το αίτημα τους:
Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει γρήγορα να επανεξετάσει και να πάρει τα γενναιόδωρα μέτρα για τους Έλληνες.

Αγαπητή καγκελάριο Μέρκελ

Τα ατελείωτα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη που έχει επιβάλλει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, δεν λειτουργούν. Τώρα η Ελλάδα είπε δυνατά "όχι". Όπως είχε προβλεφθεί από τους περισσότερους, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης έφεραν την ελληνική οικονομία σε πτώση, προκαλώντας μαζική ανεργία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και να ενισχύσει σημαντικά την κρίση του εξωτερικού χρέους.

Το χρέος έχει αυξηθεί 175 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η οικονομία είναι τώρα στο πάτο, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά, οι επιδόσεις και τα επίπεδα απασχόλησης είναι χαμηλά και οι εταιρείες έχουν έλλειψη κεφαλαίων.

Οι ανθρωπιστικές συνέπειες είναι τεράστιες: 40 τοις εκατό των παιδιών που ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας, η παιδική θνησιμότητα είναι τεράστια και το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι περίπου 50 τοις εκατό. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και τα ψευδή λογιστικά βιβλία των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα, συνέβαλαν σε αυτό το πρόβλημα του χρέους.

Αλλά οι Έλληνες έχουν ακολουθήσει τη λιτότητας σας, έχουν μειώσει τους μισθούς τους, τις συντάξεις τους και περιέκοψαν τις κρατικές δαπάνες, έγιναν ιδιωτικοποιήσεις, απορυθμίσεις και αύξησαν τους φόρους. Η σειρά των λεγόμενων «προγραμμάτων προσαρμογής», το οποίο είχαν υποβάλλει στην Ελλάδα, είχε αντίκτυπο που κάποιος δεν έχει δει στην Ευρώπη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929-1933. Το φάρμακο που παρασκεύασε στο Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια.

Μαζί σας καλούμε, Καγκελάριο Μέρκελ και τρόικα να διορθώσετε την πορεία σας, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ζημίες. Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να κρατήσει ένα περίστροφο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη. Αλλά με την σφαίρα αυτή σκοτώνουν όχι μόνο το μέλλον Ελλάδας στην Ευρώπη. Οι παράπλευρες απώλειες όμως θα καταστρέψουν τη ζώνη του ευρώ το φάρο ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας. Οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του '50 η Ευρώπη ιδρύθηκε, και το θεμέλιο βασιζόταν σε διαγραφή του χρέους, κυρίως τη Γερμανική χρέους. Αυτό ήταν μια μεγάλη συμβολή στο οικονομικό θαύμα και τη ειρήνη μετά τον πόλεμο. Σήμερα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικού χρέος, η οικονομία πρέπει να τις δοθεί χρόνος για να αναπνεύσει, και να αναπτυχθεί.

Πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και να το αποπληρώσει για μακρό χρονικό διάστημα. Τώρα είναι η σωστή στιγμή να επανεξετάσουμε την αποτυχημένη λιτότητα. Το ελληνικό χρέος πρέπει να απαλλαχθεί εν μέρει και την ίδια στιγμή να αποφασιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Κυρία Καγκελάριος, το μήνυμά μας προς εσάς είναι σαφές: Σας ζητάμε να αναλάβετε το ζωτικό ηγετικό ρόλο σας για την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον κόσμο. Οι ενέργειές σας αυτές αυτήν την εβδομάδα θα μείνουν στην ιστορία. Βασιζόμαστε σε εσάς για τολμηρά και γενναιόδωρα βήματα στην Ελλάδα που θα χρησιμεύσουν για τις επερχόμενες γενιές στην Ευρώπη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Heiner Flassbeck, ο πρώην Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και επικεφαλής οικονομολόγος της UNCTAD.

Thomas Piketty, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού

Jeffrey D. Sachs, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γης Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης

Ντάνι Ρόντρικ, του Ιδρύματος Ford Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Kennedy School του Χάρβαρντ

Simon Wren-Lewis, Professor für Wirtschaftspolitik, Blavatnik School of Government, Oxford University.

Simon Wren-Lewis, ένας καθηγητής της οικονομικής πολιτικής, Blavatnik School of Government του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

0 σχόλια: