26 κορυφαίοι οικονομολόγοι ζητούν το τέλος λιτότητας για την Ελλάδα.

Οδεύει το ευρώ στην τελευταία του κατοικία; 26 διακεκριμένοι επιστήμονες ζητούν να δοθεί ένα τέλος στα επιβληθέντα μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες.
26 γνωστοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων του νομπελίστα Joseph Stiglitz και του διακεκριμένου συγγραφέα οικονομολόγου Thomas Piketty, απευθύνονται δημοσίως. Ζητάνε από τους δανειστές να είναι γενναιόδωροι προς την Ελλάδα.

Έρχονται κατευθείαν στο θέμα, οι 26 συντάκτες της επιστολής, ο νομπελίστας, πρώην ηγέτες, καθηγητές και σύμβουλοι "Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες" αρχίζει η επιστολή, που μόλις δημοσιεύτηκε: "Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο."

Η ευημερία της ηπείρου βρίσκεται σε κίνδυνο, τώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Το ζήτημα εδώ είναι αν η χώρα οδεύει σε πτώχευση ή αν οι πιστωτές θα τη σώσουν άλλη μια φορά.

Πόσο οικονομία πρέπει να κάνει η Ελλάδα, για να πάρει νέα βοήθεια; Στο ερώτημα αυτό, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διαπραγματεύεται με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η απάντηση των κορυφαίων οικονομολόγων όπως το έχουν μεταδώσει οι «Financial Times» είναι σαφές. Τα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη επιβάλει στους Έλληνες πρέπει να έχουν ένα τέλος. Αμέσως.

Οι πολύ δραστικές περικοπές παρεμποδίζουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι ιδιαίτερα επείγοντα. Η επιχειρηματολογία: Μια κυβέρνηση που μπορεί να δαπανήσει λίγα χρήματα, χάνει τα περιθώρια ελιγμών της και την υποστήριξη του λαού. Ωστόσο, χωρίς τη συγκατάθεση των μαζών, χωρίς την υποστήριξη του εκλογικού σώματος, πως θα μπορέσει να αλλάξει τη χώρα ένας πρωθυπουργός;

Οι υπογράφοντες την έκκληση που ανήκουν κυρίως σε μια σχολή σκέψης οι οποίοι υποστηρίζουν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τις δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας. Ανάμεσά τους είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Joseph Stiglitz, ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Thomas Piketty όπως και ο Γερμανός Γκούσταβ Χορν. Ο Χορν είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου για της μακροοικονομίας και ο Hans Böckler του Ιδρύματος Έρευνας της Οικονομίας.

Ακόμα και ο σοσιαλιστής και πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Massimo D'Alema έχει υπογράψει. Με την επιστολή, οι επιστήμονες και οι πολιτικοί επιτίθενται στη στρατηγική των δανειστών άμεσα. Ειδικότερα, προς το ΔΝΤ που στο παρελθόν έχει δείξει σαν αδιάλλακτος διαπραγματευτικός εταίρος. Όπως κανένας άλλος από τα θεσμικά όργανα, επιμένει στις δεσμεύσεις λιτότητας.

Πρόσφατα, η Ελλάδα ζήτησε από το Ταμείο να πληρώσει τα τέσσερα δάνεια του Ιουνίου στο τέλος του μήνα, σε μια δόση. Αυτό δίνει στον Αλέξη Τσίπρα άλλες τέσσερις εβδομάδες για να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και να λάβει τα υπόλοιπα 7.2 δις ευρώ της βοήθειας από το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Οικονομία και μεταρρύθμιση ή πτώχευση. Αυτή είναι η επιλογή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Μια χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική, γράφουν οι οικονομολόγοι. Καταστροφική για την Ελλάδα, αλλά καταστροφική και για την Ευρώπη, ακόμη και για όλον τον κόσμο. Μια χρεοκοπία απειλεί τη δημοκρατία στην Ελλάδα και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο με οικονομικές ανακατατάξεις τόσο εκτεταμένες και ριζικές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλες οικονομίες.

Η πτώχευση δεν θα ήταν τόσο κακή, λένε, άλλοι οικονομολόγοι μου, ιδίως εκείνοι από άλλες σχολές σκέψης που ανήκουν στους υπογράφοντες της επιστολής. Οι δανειστές δεν θα πρέπει να στοχεύουν ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος και να τολμήσουν την πτώχευση. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή ακόμα και το Grexit, δηλαδή την αποχώρηση της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Σε αυτούς ανήκει ο Hans-Werner Sinn. "Το πείραμα της Ελλάδας βασικά απέτυχε και θα εμποδίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου στη «Welt». "Το μόνο ερώτημα είναι αν η ζημιά είναι μεγαλύτερη εντός ή εκτός του ευρώ."

Θα γίνει ζημιά "έξω από το ευρώ", αυτό φοβούνται οι Αμερικανοί. Η πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008 βρίσκεται ακόμα στο μυαλό τους, φοβούνται τις συνέπειες ενός Grexit. Πολλοί στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμα αρκετά σταθερή για να αντέξει έναν άλλο σεισμό αυτού του είδους. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι υπάλληλοι της Ουάσιγκτον έχουν ζητήσει από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ακριβώς περισσότερη βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Αυτό είναι πιθανό να είναι απόλυτα σύμφωνο με τους 26 υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή. Ζητάνε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την τεράστια οικονομική ισχύ της για να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα και έτσι να ελευθερώσει τη νεολαία από τη μαζική ανεργία. Δεδομένου ότι η παράκαμψη της ΕΕ με την Αθήνα, στέλνοντας ένα μήνυμα σε ολόκληρη την κοινότητα. Δεν θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα απελπισίας, γράφουν οι οικονομολόγοι, αλλά μία ελπίδα.

0 σχόλια: