spiegel : Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία η Ελλάδα κέρδισε διαγωνισμό για αναμνηστικό κέρμα του ευρώ.

Δύο ευρώ αναμνηστικό κέρμα: Δώδεκα αστέρια, τα οποία εμπεριέχουν τη μορφή ανθρώπων
Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία η Ελλάδα κέρδισε διαγωνισμό για αναμνηστικό κέρμα του ευρώ προς τιμήν
της εισαγωγής της ευρωπαϊκής σημαίας που γιορτάζεται για τα 30 χρόνια της. Ένα σχέδιο της κεντρικής τράπεζας της Αθήνας έχει κερδίσει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αντίστοιχο διαγωνισμό.

Η Ελλάδα θα εκδώσει ένα αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ, προς τιμήν της εισαγωγής της ευρωπαϊκής σημαίας που γιορτάζεται για τα 30 χρόνια της. Αυτό ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη. Οι 19 χώρες της ευρωζώνης θέλουν έτσι θα εκδώσουν περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα του νομίσματος, που θα μπουν στη κυκλοφορία από τον Ιούλιο, για να δοθεί το χρονικό διάστημα, ώστε αν χρειαστεί να διευκρινιστεί κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμένει στη ζώνη του ευρώ ή όχι.

 Όλα τα νομισματοκοπεία της ζώνης του ευρώ κλήθηκαν για την επέτειο στις 29 Ιουνίου να υποβάλουν ένα σχέδιο. Πέντε σχέδια είχαν επιλεγεί από επιτροπή και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε μια δημόσια διαδικτυακή έρευνα για να επιλέξουν, στην οποία συμμετείχαν 100.000 άτομα. Από ποια χώρα ήταν το σχέδιο, δεν μπορούσε να το αναγνωρίσει ο ψηφοφόρος.

Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα είχε με γύρω στο 30 τοις εκατό των ψήφων, ο σχεδιασμός του Γεωργίου Σταματόπουλου, του σχεδιαστή της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Σταματόπουλος είχε κερδίσει ένα διαγωνισμό το 2009. Τότε ήταν για τη δέκατη επέτειο της ζώνης του ευρώ.

Στο κέρμα απεικονίζεται στο κέντρο δώδεκα αστέρια τα οποία περιβάλλονται γύρω-γύρω από πολλούς ανθρώπους με απλωμένα χέρια. Ο σχεδιαστής Σταματόπουλος βλέπει "δώδεκα αστέρια, τα οποία παίρνουν τη μορφή ανθρώπων, χαιρετίζοντας τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης".

Τα κέρματα ευρώ έχουν συνήθως ένα ενιαίο μπροστινό μέτωπο και μια πλευρά διαφορετική, ανάλογα με το κράτος μέλος στο πίσω μέρος. Στην περίπτωση του εθνικού αναμνηστικού η κοπή κερμάτων αντικαθίσταται από ένα κοινό μοτίβο.

0 σχόλια: