spiegel : Δεδομένα για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη. Που θέλουν οι πρόσφυγες να πάνε και ποια χώρα τους παίρνει.

Σέρβοι πρόσφυγες στο Έσσεν, η Γερμανία παίρνει τους περισσότερους.
191.000 πρόσφυγες το ποσοστό αυτό ανησυχεί. Πολλοί περισσότερο πρόσφυγες έφτασαν το 2014 στις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο
άνθρωποι έκαναν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά. Και υπάρχουν πιθανώς πολλοί περισσότεροι που θα ακολουθήσουν. Στη Συρία, εξακολουθεί να υπάρχει πόλεμος στην Ερυθραία υποδουλώνει η στρατιωτική δικτατορία τους ανθρώπους. Πολλοί άλλοι Αφρικανοί φεύγουν γιατί δεν βλέπουν κανένα μέλλον στη χώρα τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επομένως, σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα μοντέλο ποσόστωσης. Οι πρόσφυγες στη συνέχεια θα διανέμονταν σύμφωνα με παράγοντες όπως η οικονομία και ο πληθυσμός στις επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η Ιταλία και η Ελλάδα ελπίζουν σε μια ανακούφιση, επειδή, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δουβλίνου, οι χώρες πρέπει να επεξεργαστούν την αίτηση ασύλου, σύμφωνα με την οποία ο πρόσφυγας έχει εισέλθει στην ΕΕ για πρώτη φορά.

Αλλά πώς είναι η κατάσταση γενικά; Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσφύγων; Πηγαίνουν οι αιτούντες για άσυλο από ορισμένες χώρες κατά προτίμηση σε μια χώρα της ΕΕ; Πως φαίνεται εδώ η Γερμανία πραγματικά; Επωφελείται κάποια χώρα από ένα σύστημα ποσοστώσεων; Βασικά στοιχεία από επιλεγμένες χώρες της ΕΕ αλλά και άλλες.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο

Εδώ η Γερμανία βρίσκεται με μεγάλη απόσταση εμπρός. Το 2014, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Eurostat υπέβαλε ένας από τους τρεις αιτούντες άσυλο, κάνοντας αίτηση στη Γερμανία, για τις χώρες της ΕΕ, που έχουν σειρά μετά τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Ελβετία.

Συνολικά έκαναν στη Γερμανία 172.945 για πρώτη φορά αίτηση.
Στην ΕΕ, η Σουηδία είναι πολύ μπροστά, επίσης, με τους περίπου 9.500.000 κατοίκους της, ζήτησαν χορήγηση ασύλου για πρώτη φορά το 2014 74 980 πρόσφυγες.
 Η Ιταλία ανέφερε περισσότερες 63.000 αιτήσεις ζήτησαν χορήγηση ασύλου για πρώτη φορά πέρυσι.
Στη Γαλλία, έγιναν περίπου 57.000 αιτήσεις.
Η Μεγάλη Βρετανία καταχωρήθηκε με 31.070 αιτήσεις.
Στην Ουγγαρία 41 215 αιτήσεις.
Και στην Ισπανία μόνο 5460.

Στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, εισήρθαν από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη χώρα 43.500 πρόσφυγες, αλλά μόνο περίπου 7500 έκαναν για πρώτη φορά αίτηση. Η διαφορά αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι συχνά δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να ζητηθεί άσυλο. 

Σχέση με τον πληθυσμό

Η Γερμανία λαμβάνει σε απόλυτους αριθμούς τους περισσότερους πρόσφυγες, αλλά όχι με βάση τον αριθμό των κατοίκων. Εδώ άλλες χώρες προηγούνται για το 2014. Για παράδειγμα, η Σουηδία με τους αιτούντες περίπου 7,8 ανά 1000 κατοίκους, που ζητούν άσυλο για πρώτη φορά, η Ουγγαρία με 4,2 ανά 1000 ή η μικρή Μάλτας, όπου γίνονται τρία αιτήσεις για άσυλο ανά 1.000 κατοίκους. Ωστόσο, η Δανία (2,5 ανά 1000),η Ελβετία (2,7 ανά 1000), η Νορβηγία (2,5 ανά 1000) συγκρίνοντας βρίσκονται μπροστά από τη Γερμανία, όπου το ποσοστό βρίσκεται σε 2,1 αιτήσεις ασύλου ανά 1.000 κατοίκους.

Στη Γαλλία, αντίθετα, το ποσοστό για το 2014 είναι σημαντικά χαμηλότερο και ανέρχεται μόλις στο 0,9 αιτούντες άσυλο ανά 1.000, λιγότερο ακόμα ήταν στη Φινλανδία (0,6 ανά 1.000), το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 0,5 ανά 1000), στη Ισπανία (0,1 ανά 1000) και στη Τσεχική Δημοκρατία (0,09 ανά 1.000).

Αιτήσεις ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Ανά 1000 κατοίκους το έτος 2014:



Τι θα μπορούσε να αλλάξει με αυτά τα ποσοστά;

Επιστήμονες από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των γερμανικών Ιδρυμάτων για Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση έχουν ένα σύστημα ποσοστώσεων με τους παράγοντες της οικονομικής ισχύος, πληθυσμό, την έκταση, και το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται για τα έτη 2009-2013. Η Γερμανία επομένως απορρόφησε περίπου το 15 τοις εκατό των προσφύγων στην Ευρώπη. Σε σχέση με την περίοδο των τεσσάρων ετών η Γερμανία έλαβε περίπου 18 τοις εκατό περισσότερους αιτούντες από ό, τι θα έπρεπε, σύμφωνα με το μοντέλο. για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 75 τοις εκατό και για τη Σουηδία, ακόμη και στο 275 τοις εκατό. Η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ιταλία, όμως, θα έπρεπε να είχαν το 2009-2013 απορροφήσει πολύ πιο πολλούς αιτούντες για άσυλο. Αν υπολογιστούν σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, για το 2014 στη Γερμανία θα έπρεπε να είχαν χορηγηθεί μόνο για 75.000 αιτούντες άσυλο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, για παράδειγμα, περίπου 20.000 πρόσφυγες έπρεπε να είχαν πάρει περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα.

Αύξηση

Ενώ το 2014 το 44 τοις εκατό περισσότεροι αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ευρώπη από ό, τι το προηγούμενο έτος, ο αριθμός δεν έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Έτσι, στη Γαλλία ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από το τέλος του 2013 μέχρι το τέλος του 2014 υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Στη Γερμανία, ωστόσο, υπάρχει έγινε αύξηση της τάξης του 59 τοις εκατό, στην Ιταλία 154 τοις εκατό. Στην Ουγγαρία, περίπου δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο το 2014.

Χώρες προέλευσης

Η υπηρεσία Eurostat έχει συλλέξει τις 30 πιο συχνές χώρες προέλευσης από τις οποίες ήρθαν οι πρόσφυγες το 2014 στην ΕΕ. Σε 18 από αυτές τις χώρες, η Γερμανία είναι ένας στόχος που βρίσκεται μπροστά, αυτό σημαίνει, ότι παίρνει τους περισσότερους πρόσφυγες μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, και μάλιστα από τις χώρες όπως τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία. Αυτό ήταν αλήθεια, για παράδειγμα, τους πρόσφυγες από τη Σερβία, τη Συρία, τη Σομαλία, το Ιράκ, την Ερυθραία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έτσι, έκαναν την αίτησή τους για άσυλο το 33 τοις εκατό των Σύρων οι οποίοι έφθασαν στην ΕΕ, στη Γερμανία, το 45 τοις εκατό των Ιρακινών προσφύγων και ακόμη 88 τοις εκατό των Σέρβων μεταναστών.

Μετά την Ιταλία το 2014 οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από έξι χώρες: την Γκάμπια, τη Σενεγάλη, το Μάλι, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Η Γαλλία ήταν αυτό το νομοσχέδιο σε τέσσερις χώρες καταγωγής μπροστά, για παράδειγμα, όταν οι πρόσφυγες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (74 τοις εκατό) και την Κίνα (54 τοις εκατό). Η Σουηδία πήρε σε σύγκριση με τις άλλες χώρες τους πιο απάτριδες μετανάστες, στην Ουγγαρία οι περισσότεροι πρόσφυγες προερχόταν από το Κοσσυφοπέδιο.

Η αναγνώριση των αιτούντων άσυλο

Οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία αναγνωρίζονται σχεδόν πάντα, στην ΕΕ το 2014 με 95 τοις εκατό. Οι μετανάστες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συνήθως δεν παίρνουν άσυλο επειδή φεύγουν για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτή η τάση μπορεί να παρατηρηθεί για το σύνολο της ΕΕ. Συνολικά, το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 2014 βρίσκονταν περίπου στο 45 τοις εκατό. Ωστόσο, αυτές οι τιμές ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Πώς γίνονται δεκτές πολλές αιτήσεις για άσυλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προέλευση των προσφύγων. Αν αυτές οφείλονταν σε μια εμπόλεμη ζώνη, που τους οδήγησε στη φτώχεια ή την απελπισία. Η καταγωγή των αιτούντων άσυλο θα πρέπει, επομένως, να εξεταστεί κατ 'ανάγκη σε μια κατανομή σύμφωνα με κριτήρια.

Συμπέρασμα: Η Γερμανία είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων. Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία προσφέρουν οικονομικά σημαντικά λιγότερο, σε σύγκριση με τις μικρές χώρες όπως η Σουηδία ή η Ουγγαρία που λαμβάνουν κατ' αναλογία πολύ περισσότερος αιτούντες για άσυλο από τη Γερμανία. Με την εισροή των προσφύγων παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Συγκεκριμένες εθνικότητες έρχονται κυρίως σε ορισμένες χώρες.

Αν η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες προσδιοριζόταν από την αρχή τότε οι πρόσφυγες  θα κατανέμονταν με βάση παράγοντες όπως την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, βάσει του πληθυσμού και σύμφωνα με τις ποσοστώσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, θα πρέπει να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους.

0 σχόλια: