Νέα τεχνολογία GPS που προσδιορίζει θέσεις με προσέγγιση εκατοστού, λένε οι επιστήμονες...

Το νέο σύστημα θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τεχνολογίες αποφυγής συγκρούσεων για τα αυτοκίνητα
Νέα τεχνολογία GPS που προσδιορίζει θέσεις με προσέγγιση εκατοστού, λένε οι επιστήμονες ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για προόδους στην
εικονική πραγματικότητα. Το νέο σύστημα θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τεχνολογίες αποφυγής συγκρούσεων για τα αυτοκίνητα και να επιτρέψει τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας (VR) να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ερευνητές στο Cockrell της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπαν ότι το βασισμένο με ακρίβεια εκατοστού GPS σύστημα εντοπισμού θέσης, θα μπορούσε να επιτρέψει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα drones για να παραδώσουν τα πακέτα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στη πίσω βεράντα του καταναλωτή.

Το νέο σύστημα, το οποίο είναι πολύ πιο ακριβές από ό, τι την ικανότητα προσανατολισμού που διατίθενται σήμερα για smartphones, θα μπορούσε να επιτρέψει τεχνολογίες Αποφυγής Σύγκρουσης για τα αυτοκίνητα και να επιτρέψει συσκευές εικονικής πραγματικότητας (VR) που πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το προηγμένο GPS σύστημα σε συνδυασμό με μια φωτογραφική μηχανή smartphone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει γρήγορα μια παγκόσμιο 3-D χάρτη αναφοράς του περιβάλλοντός μας, αυτό θα επεκτείνει σημαντικά την ακτίνα ενός παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας. Επί του παρόντος, το VR δεν χρησιμοποιεί το GPS, το οποίο περιορίζει τη χρήση του σε εσωτερικούς χώρους και συνήθως σε μια ακτίνα δύο έως τρία πόδια.

Ο Todd Humphreys, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Τεχνικής Μηχανικής και ο επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε: "Φανταστείτε παιχνίδια, όπου, αντί να καθίσετε μπροστά από μια οθόνη και να παίζεται το παιχνίδι, τρέχετε στην πραγματικότητα στην αυλή σας γύρω-γύρω με άλλους παίκτες. Για να είναι σε θέση να κάνει αυτό το είδος παιχνιδιού με πολλούς παίκτες εικονικής πραγματικότητας, θα πρέπει να έχετε εξαιρετικά ακριβή θέση και προσανατολισμό που είναι δεμένο σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο αναφοράς."

Ο Humphreys και η ομάδα του στο εργαστήριο πλοήγησης έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα χαμηλού κόστους που μειώνει τα σφάλματα θέσης από το μέγεθος ενός μεγάλου αυτοκινήτου στο μέγεθος ενός κέρματος. Είναι αύξηση της ακρίβειας περισσότερο από 100 φορές.

Συστήματα εντοπισμού θέσης ακρίβειας εκατοστού χρησιμοποιούνται ήδη στη γεωλογία, τοπογραφία και χαρτογράφηση, αλλά τέτοια συστήματα που χρησιμοποιούνται με μεγάλες κεραίες είναι πολύ μεγάλα και δαπανηρά για χρήση σε φορητές συσκευές. Η σημαντική ανακάλυψη από τον Humphreys και την ομάδα του είναι ένα ισχυρός και ευαίσθητος δέκτης GPS,  βασισμένος σε λογισμικό, που μπορεί να εξάγει με ακρίβεια εκατοστού μέτρηση από τις φθηνές κεραίες που βρίσκονται σε φορητές συσκευές. Τέτοιες ακριβείς μετρήσεις στο παρελθόν δεν ήταν δυνατόν να γίνουν.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι η ικανότητα του λογισμικού τους για να αξιοποιήσει τις κεραίες χαμηλού κόστους θα μειώσει το συνολικό κόστος, καθιστώντας το εφικτό οικονομικά για κινητές συσκευές.

0 σχόλια: