Οι Έλληνες ζητούν προστασία για την ονομασία φέτα στην συμφωνία για ελεύθερες συναλλαγές Καναδά με Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ceta.

Διάφορες φέτες σε ένα κατάστημα. Τμήμα της πολιτιστικής Ελληνικής κληρονομιάς.
Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά η Ceta, θα μπορούσε να αποτύχει όσον αφορά τη φέτα. Σύμφωνα με μια έκθεση των μέσων ενημέρωσης, θέλει η Ελλάδα να υπογράψει μόνο αν η χώρα αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της ονομασίας για το ειδικό τυρί.

Η φέτα στην Ελλάδα είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, και μια διαφορά πάνω στο ειδικό τυρί θα μπορούσε να εκτροχιάσει εμπορική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ελλάδα θέλει να εδραιώσει την προστασία της εγχώριας φέτας στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά τη Ceta.

Η ελληνική κυβέρνηση απείλησε σύμφωνα με το Reuters, να μην υπογράψει τη συμφωνία, αν μέσα σε αυτή δεν περιέχεται η αποκλειστική ονομασία του δικαιώματος που κατοχυρώνει το ειδικό τυρί.

Η Ελλάδα θέλει να βάλει στο Συμβούλιο της ΕΕ, το εμπόριο υπουργών στις Βρυξέλλες στο τραπέζι την καταγγελία της, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει την καναδική αγορά ήδη για τις πολυάριθμες παραβιάσεις των δικαιωμάτων ονοματοδοσίας. Η συμφωνία επιτρέπει καναδικές εταιρείες τροφίμων να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία φέτα, αν το έκαναν πριν από τον Οκτώβριο του 2013.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει, ωστόσο, ότι τα εν λόγω προϊόντα στον Καναδά να επισημαίνονται με τις λέξεις "τύπου φέτα". Η Ελλάδα θεωρεί ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια παράγεται η φέτα από πρόβειο και γίδινο γάλα και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Ονομασίες για τις ευρωπαϊκές σπεσιαλιτέ έχουν γίνει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και έχουν επιφέρει διαφωνίες.

Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν την προστασία άδικη, τελικά οι Ευρωπαϊκοί μετανάστες παράγουν είδη, όπως τη φέτα εδώ πολύ καιρό, και θα πρέπει επίσης να έχουν το δικαίωμα να εξάγουν τα προϊόντα τους. 

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (Ceta) έχει ήδη αποφασιστεί μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί. Απροσδόκητες συζητήσεις σχετικά με το τελικό κείμενο έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επικύρωση. Αν ένα ελληνικό βέτο μπορεί να εμποδίσει τη συμφωνία, σύμφωνα με την έκθεση είναι αβέβαιο.

0 σχόλια: