Ο διάδοχος του Internet Explorer θα ονομάζεται Edge.

Ο επικεφαλής της Microsoft Nadella στο Συνέδριο των προγραμματισμών της εταιρίας
Με τα Windows 10, η Microsoft, περνώντας στην επίθεση, ανοίγεται και σε άλλες πλατφόρμες στοχεύοντας την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Εφαρμογές για τα Android της Google και το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple θα έχουν την δυνατότητα να τρέχουν και στα Windows 10.

Η Microsoft ανοίγει στα Windows 10 διάπλατα τις πόρτες για άλλες πλατφόρμες στοχεύοντας στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε στους προγραμματιστές ότι θα βρουν τη μεγαλύτερη και πιο ζωντανή βάση χρηστών για τις εφαρμογές τους " δήλωσε ο επικεφαλής της Microsoft Satya Nadella την Τετάρτη στο συνέδριο των προγραμματιστών της Microsoft στο Σαν Φρανσίσκο. Εφαρμογές για το σύστημα Android της Google και το iOS της Apple για το μέλλον θα μπορούν επίσης να τρέξουν και σε Windows 10.

Η Microsoft έχει ενσωματώσει Android εφαρμογές σε υποσυστήματα του Windows Phone ώστε οι εφαρμογές αυτές να είναι σε θέση να τρέξουν. Εφαρμογές που είναι προσαρμοσμένες για το κινητό λειτουργικό σύστημα της Apple, όπως το εργαλείο Visual Studio, θα μπορούν να λειτουργήσουν και στα Windows 10, εξήγησε ο Διευθυντής Terry Myerson της Microsoft. Ακόμη και ιστοσελίδες θα μπορούν εύκολα τώρα να μετατρέπονται σαν εφαρμογές στα Windows 10. Για αυτό τα Windows 10 για smartphones θα είναι το πιο ανοικτό και ελκυστικό σύστημα για τους προγραμματιστές.

Ως πρώτη εφαρμογή του η Microsoft παρουσίασε το δημοφιλές παιχνίδι Candy Crush Saga σε ένα Windows Phone. Τα Microsoft Windows κατέχουν στην αγορά των smartphone, παρά τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες μέχρι τώρα, μόνο ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 2,8 τοις εκατό, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC. Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης είναι το σύστημα Google Android, που ακολουθείται από την Apple με το iPhone της. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν το σχετικά μικρό εύρος των εφαρμογών της Microsoft. Λόγω της χαμηλής ανάπτυξης της πλατφόρμας, οι προγραμματιστές θα είναι για αυτούς δύσκολο να πειστούν να αναπτύξουν εφαρμογές για τα Windows smartphones. 

Με τα Windows 10, τολμά η Microsoft να κάνει μια θεμελιώδη νέα αρχή για όλες τις πλατφόρμες και όπως διαφαίνεται μέχρι τώρα να δημιουργεί μεγάλα σχέδια. "Ήδη σε δύο με τρία χρόνια θα υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο συσκευές με το νέο σύστημα", είπε ο Διευθυντής Terry Myerson. Σύμφωνα με τη Microsoft, χρησιμοποιούν σήμερα συνολικά 1.5 δις. εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο τα συστήματα Windows.

Τα Windows 10 θα μπορεί να ελέγχονται με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, με την πένα ή με την άκρη το δάχτυλου και μέσω φωνής. Έτσι η Microsoft εγκαταλείπει σχετικά την ιεράρχηση των συσκευών με οθόνη αφής, με την οποία ο Όμιλος είχε τόσο αποξενωθεί από κάποιους χρήστες. Στον υπολογιστή, ο χρήστης μπορεί να δει ξανά τη συνηθισμένη οθόνη εκκίνησης του. Τα Windows 10 θα πρέπει να προσαρμόζονται αυτόματα στον εξοπλισμό. Με την ανάπτυξη της "Continuum", το σύστημα θα αναγνωρίζει τη συσκευή που θα τρέχει και θα βελτιστοποιεί την οθόνη ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση. Κατά συνέπεια, κάθε smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα PC, είπε ο διευθυντής των Windows Joe Belfiore.

Ατενίζοντας το μέλλον

Όπως ανακοίνωσε ο Myerson τα Windows 10 θα δοθούν ως αναβάθμιση δωρεάν για ένα χρόνο. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ανέφερε επίσημη έναρξη.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για Windows 10 είναι επίσης η ολοκληρωμένη ευφυής φωνητική βοηθός Cortana. Για την νέα έναρξη η Microsoft θα αποχαιρετήσει τον Internet Explorer. Στο παρελθόν είχαν δώσει την κωδική ονομασία Σχέδιο Spartan , όμως ο νεός διάδοχος browser θα αποκαλείται  "Edge", ανακοίνωσε ο Befiore.

Μια ματιά στο μέλλον χορηγεί η MiroSoft με τα ολογραφικά γυαλιά δεδομένων HoloLens. Το λογισμικό τρέχει σε περιβάλλον Windows 10. Τα"Windows Holographic" είναι για ονειροπόλους, δημιουργικά και αναπτυξιακά", δήλωσε το αφεντικό HoloLens ο Alex Kipman. Έκανε επίδειξη δίνοντας μερικά παραδείγματα, που μπορούσαν να προβληθούν σαν ολογραφικές εικόνες, πως μετακινείται κάποιος και χρησιμοποιεί το χώρο. "Ειδικά στην αρχιτεκτονική, την ιατρική ή η χημεία θα μπορούσαν τα HoloLens γυαλιά να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο", είπε ο Kipman.Τα HoloLens είναι ενσωματωμένα στα Windows 10 σαν καθολική (universal)εφαρμογή, ώστε να λειτουργεί ως ένα ολόγραμμα, δεν πρέπει να είναι δύσκολο για τη Microsoft να πείσει τους προγραμματιστές εκτιμά ο JP Gownder από την Forrester.

Το συνέδριο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη της Microsoft με συμμετοχή 5000 προγραμματιστών λογισμικού και περίπου 300 δημοσιογράφων και αναλυτών.

0 σχόλια: