Πόσο θα κοστίσει ένα "Brexit" για την Μεγάλη Βρετανία αλλά και για την Ε.Ε;

Στις 7 Μαΐου, ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να επανεκλεγεί υποσχόμενος να διεξάγει ψηφοφορία για την τύχη της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. ‘Έχουν υπολογίσει οι
ερευνητές αν εξέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματικά θα κοστίσει ακριβά. 

Σύμφωνα με μια μελέτη ο χωρισμός της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κόστιζε ακριβά. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε το 2030 έως και 14 τοις εκατό, ή το ισοδύναμο των 313 δισεκατομμυρίων € θα είναι χαμηλότερα από ό, τι από την παραμονή στη ΕΕ, είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης από το Ίδρυμα Bertelsmann και του ινστιτούτο Ifo. Αναφέρεται για τη Γερμανία και την υπόλοιπη ΕΕ, ωστόσο, ότι οι οικονομικές απώλειες σε μια λεγόμενη "Brexit" θα ήταν πολύ χαμηλότερες. Οι απώλειες για Γερμανία θα ήταν το 2030 στην περίπτωση της απώλειας όλων των βρετανικών εμπορικών προνομίων που προκύπτουν από την ένταξη στην ΕΕ και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ σχεδόν 58 δισεκατομμύρια €.

"Αυτό από μόνο του θα ήταν οικονομικά ένα Brexit μια απώλεια για όλους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τους Βρετανούς", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Bertelsmann, Aart De Geus. "Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες θα είναι, πάνω απ 'όλα ένα πλήγμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο." Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, σε περίπτωση της επανεκλογής του.

"Μια αποχώρηση από την ΕΕ θα αύξανε ιδιαίτερα το κόστος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και μείωση των εμπορικών δραστηριοτήτων", λέει η μελέτη. Διάφοροι βρετανικοί κλάδοι θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά. Η χημική βιομηχανία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν έντεκα τοις εκατό της αξίας τους και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σχεδόν πέντε τοις εκατό.

Εκτός από τις ζημίες της οικονομικής ανάπτυξης, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα υποχρεωθούν να προσθέσουν δαπάνες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Λόγω της απώλειας των βρετανικών συνεισφορών η Γερμανία θα υποχρεωθεί να συνεισφέρει ετησίως επιπλέον 2,5 δισ ευρώ μικτά.

0 σχόλια: