Μια πρωτότυπη ευέλικτη μπαταρία από αλουμίνιοπου που φορτίζεται σε ένα λεπτό.

Το πρωτότυπο της μπαταρίας αλουμινίου μπορεί να κάμπτεται, να τρυπηθεί, να φορτίζεται σε ένα λεπτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω

από χιλιάδες κύκλους φόρτισης χωρίς να μειώνεται η απόδοση του. Σύμφωνα με τον εφευρέτη του, η τεχνολογία δεν είναι κατάλληλη μόνο για κινητές συσκευές.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έχουν παρουσιάσει μια πρωτότυπη ευέλικτη μπαταρία που δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο, όπως οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων, αλλά με ιόντα αλουμινίου. Ένα πλεονέκτημα του αλουμινίου είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής, εξηγούν οι ερευνητές: Ακόμα και μετά από πάνω από 7500 επαναφορτίσεις, δεν παρατηρήθηκε απώλεια της χωρητικότητας της μπαταρίας. Η απώλεια ισχύος των συμβατικών μπαταριών λιθίου-ιόντων αρχίζει μετά από 100 κύκλους φόρτισης.

Σαν ηλεκτρολύτης χρησιμοποιείται το αλάτι, το οποίο είναι σε υγρή μορφή, σε θερμοκρασία δωματίου και στεγάζεται σε ένα εύκαμπτο πολυμερές στρώμα. Με αυτόν τον τρόπο, το πρωτότυπο μπορεί να καμφθεί ακόμα και να τρυπηθεί χωρίς η ροή ρεύματος να διακοπεί. Μια συμβατική μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις.

Η μπαταρία αλουμινίου παρέχει μόνο δύο βολτ, μπόρεσε όμως να λειτουργήσει ήδη ένα smartphone για τους σκοπούς της δοκιμής. Η φόρτιση διήρκησε σύμφωνα με τους ερευνητές ως ένα λεπτό. Έτσι, οι μπαταρίες αλουμινίου παίζουν σημαντικό ρόλο για χρήση σε φορητές συσκευές και wearables προσφέροντας ταχεία φόρτιση και ασφαλή πηγή ενέργειας. Η δυνατότητα κάμψης των μπαταριών επιτρέπει με τη σειρά της νέα σχέδια.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Stanford παρουσιάζει μια ευέλικτη μπαταρία κράματος αλουμινίου παρακολουθήστε το βίντεο

Σε περαιτέρω πειράματα, η τάση και η πυκνότητα της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί μέσω της βελτίωσης του υλικού της καθόδου περαιτέρω. Οι επιστήμονες προβλέπουν στο μέλλον μια ευρύτερη χρησιμοποίηση των μπαταριών τους. Ακόμη θεωρούν πιθανό και για τη χρήση αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής . Εκεί, η περίσσεια δύναμη θα μεταφερθεί σε μια μπαταρία αλουμινίου βραχυπρόθεσμα. Νέα αποτελέσματα των μετρήσεων των ερευνητών θα δείξουν ότι μεγάλες μπαταρίες θα μπορούν να επιβιώσουν δεκάδες χιλιάδες εκφορτώσεων.

0 σχόλια: