Η Κύπρος καταργεί τους ελέγχους της δικίνησης κεφαλαίων.

Yποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Κύπρου έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στη χώρα. Αυτό δήλωσε, ο αρμόδιος υπάλληλος Οικονομικών στη Λευκωσία, Ανδρέα Χαραλάμπους τη Δευτέρα: "Μπορώ να το επιβεβαιώσω. Όλοι οι περιορισμοί καταργήθηκαν σήμερα. "

Την άνοιξη του 2013 εισήχθησαν αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων στην Κύπρο. Κατά τους πρώτους μήνες του οι ταξιδιώτες είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν όχι περισσότερα από χίλια ευρώ ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί σταδιακά έως 6000 ευρώ τους τελευταίους μήνες.

Η Συνομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχανιών (ΟΕΒ) χαιρέτισε την απόφαση. "Είναι μια πολύ καλή κίνηση, να εξομαλυνθεί το τραπεζικό μας σύστημα", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Ενώσεων, Μιχάλης Πήλικος στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Η χώρα της ζώνης του ευρώ την άνοιξη του 2013, σώθηκε με τη βοήθεια των διεθνών δανειστών από την πτώχευση. Οι καταθέτες έπρεπε να συνεισφέρουν με μια υποχρεωτική συμβολή στην διάσωση. Οι πελάτες του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, της Τράπεζας Κύπρου έπρεπε να συνεισφέρουν για την εξυγίανση της το 47,5 τοις εκατό των καταθέσεων τους σε άνω των 100.000 ευρώ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα, την διαλύσανε. Οι εταίροι του ευρώ και το ΔΝΤ υποστήριξαν την Κύπρο με χορηγίες ύψους 10 δις ευρώ. Οι ίδιοι οι Κύπριοι έπρεπε να συνεισφέρουν 13 δις ευρώ.

0 σχόλια: