Το Ρούβλι ανεβαίνει. Τα καταφέρνει η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις;

ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου
Μετά που το ρούβλι έπεσε στις αρχές Φεβρουαρίου στα 70 ρούβλια ανά δολάριο σε χαμηλό ρεκόρ έχει ανέβει από τότε στα 58 ρούβλια. Το νόμισμα έχει αποσυνδεθεί από την τιμή του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο έχει μια σημαντική μεταβλητότητα από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ένα δύσκολο περιβάλλον και μπορεί να αντέξει αρκετά. Τα αποθέματα της χώρας έχουν πέσει στα περίπου 357 δισεκατομμύρια δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών. Η κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει στις αγορές συνολικά το ρούβλι, έτσι τα αποθεματικά θα πρέπει να μειώθηκαν κατά 50 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Σοβαρή ύφεση

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε για τις κυρώσεις στην κρίση της Ουκρανίας έχουν αφήσει τα σημάδια τους, αλλά η Ρωσία φαίνεται να τα καταφέρνει σταδιακά. Ακριβώς όπως το ρούβλι και τα ομόλογα της ρωσικής κυβέρνησης ανέβηκαν τελευταία. Τα επιτόκια για τα ομόλογα πέντε ετών, τα οποία ήταν ακόμη τον Ιανουάριο στο 17,5 τοις εκατό, μειώθηκαν στα 12,5 τοις εκατό. Παρ 'όλα αυτά εμφανίζονται ακόμα πολύ υψηλά διότι οι επενδυτές αξιολογούν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και ως εκ τούτου κριτικά για την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων.

Πως κρίνει την κατάσταση της η Ρωσία;

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5 έως τέσσερα τοις εκατό αυτό το έτος, με την παραδοχή ότι η τιμή του πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 50 έως 55 δολάρια ανά βαρέλι. Σε περίπτωση που, όμως, πέσει στα 40 έως 45 δολάρια, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 5,8 τοις εκατό. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομίας, το ΑΕΠ μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 2,3 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Υψηλός πληθωρισμός

Με την πτώση του ρουβλίου υποφέρουν ιδιαίτερα οι Ρώσοι καταναλωτές, διότι, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη έναντι του δολαρίου, έχει χάσει το ρούβλι περίπου το 40 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Αυτό θερμαίνει και τον πληθωρισμό. Τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 16,7 τοις εκατό, σε ένα δεκατριών χρόνων υψηλό. Επειδή οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,7 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια φέτος για δεύτερη φορά. Ο φόβος μιας ακόμη βαθύτερης ύφεσης παρά την σταθερή τιμή του πετρελαίου διατηρεί τα επιτόκια ακόμη πολύ υψηλά.

Η πρόσφατη ανάκαμψη του ρουβλίου με τη σειρά του φορτώνει το χρηματιστήριο, επειδή οι προοπτικές των εξαγωγικών εταιρειών επιδεινώθηκαν. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, ο δείκτης MICEX, ο οποίος σημειώνεται με βάση στο ρούβλι, μειώθηκε κατά δέκα τοις εκατό. Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το περιβάλλον για τις τράπεζες, όπως ο VTB Ομίλος και OAO Gazprombank, επειδή υποφέρουν εξαιτίας της ύφεσης με αύξηση προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και για αυξημένες πιστωτικές ζημιές. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών κατά το τρέχον έτος θα αυξηθούν στα 900 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

0 σχόλια: