Spiegel: Ελάφρυνση του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων.

Λίγο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα οι οικονομολόγοι συζητούν για ένα κούρεμα. Οι πιστωτές θα πρέπει να απαλλάξουν η χώρα από το ήμισυ των υποχρεώσεών της, υποστηρίζει ο επικεφαλής του DIW ο Marcel Fratzscher.

Ο οικονομολόγος του Βερολίνου και σύμβουλος της κυβέρνησης ο Marcel Fratzscher προτείνει να απαλλαχτεί η Ελλάδα από το ήμισυ του χρέους της. "Θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους", δήλωσε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), την Παρασκευή στη αυστριακή τηλεόραση ORF. "Εάν η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις τότε σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να προβλεφθεί μείωση κατά το ήμισυ του δημόσιου χρέους", είπε ο Fratzscher. "Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφούν 120 δις €."

Η Γερμανία τότε σαν δανειστής πιθανότατα,"θα συμμετείχε με 40 έως 50 δις ευρώ", είπε ο Fratzscher. Ένα τέτοιο ποσό θα ήταν σίγουρα διαχειρίσιμο για τη χώρα. Στην Ελλάδα είχε ήδη γίνει το 2012 ένα κούρεμα, όπου οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες πιστωτές περιέκοψαν χρέος ύψους 107 δις ευρώ.

Η ΕΚΤ αρνείται

Τόσα απλά, έτσι όμως δεν θα πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διακρατεί ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορηματικά αποκλείει περικοπή του χρέους. Η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να το κάνει, είπε στο κανάλι France 24 το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Benoit Coeuré. Ομόλογα που αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ στην κρίση χρέους του ευρώ από τη χώρα είναι ταμπού, διότι η ελάφρυνση του χρέους θα σήμαινε μια απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση. Αυτό είναι ενάντια στο νόμο. "Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες το λένε ξεκάθαρα", δήλωσε ο Coeuré.
Σχετικά άρθρα από ξένα μέσα για την Ελλάδα:
Frankfurter Algemeine: Αντίο ευρώ, γεια σου δραχμή; Η Ελλάδα αφήνει τη ζώνη του ευρώ;


Spiegel : ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφαιρέσει την δύναμη των ολιγαρχών.
 
Zeit : Τι λένε οικονομολόγοι και πολιτικοί για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


WELT:Ανησυχούν οι Έλληνες και αποσύρουν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς τους;

Reuters:Η Ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να σώσει την Ελλάδα.


N-TV :Το ΔΝΤ σταματάει τις ροές βοήθειας προς Ελλάδα. Τι δήλωσε ο Σόιμπλε και Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.   

0 σχόλια: