Zeit :Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Ένας φιλορωσικός μαχητής στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να αντιδράσει στην κλιμάκωση στην Ουκρανία με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ, ωστόσο, απορρίπτει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με περαιτέρω κυρώσεις τη Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας. Τα πρόσφατα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία ήταν "εντελώς απαράδεκτα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προειδοποίησε για "νέες συνέπειες". Θα πρέπει να καταστεί σαφές ποια αναλογία της κυβέρνησης της Μόσχας για την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία. Οι Αμερικανοί κατηγορούν τη Ρωσία για την υποστήριξη των φιλορωσικών αυτονομιστών στην Ουκρανία και για την τελευταία επέκταση της και πάλι.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνει τις κυρώσεις της στην σύγκρουση της Ουκρανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν σε συνεδρίαση την Πέμπτη για τα ταξίδια και το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων των περιουσίων για περισσότερο χρόνο.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την αριστερά κυβέρνηση είχε συγκατατεθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων για μια κατάλληλη κοινή δήλωση της ΕΕ. Οι κυρώσεις της ΕΕ που στρέφονται κατά 132 Ρώσων πολιτών και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των 28 εταιρειών και οργανισμών που επηρεάζονται.

Δεν υπάρχουν νέες κυρώσεις της ΕΕ

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τις νέες οικονομικές κυρώσεις. Ειδικότερα, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία ζητούν παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, ωστόσο, είναι εναντίον αυτών. Η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου θα επανέλθει για νέες κυρώσεις.

Στη σύγκρουση περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την άνοιξη του 2014. Η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει τους φιλορώσους αντάρτες με τακτικά στρατεύματα και όπλα. Η κυβέρνηση στη Μόσχα το αρνείται αυτό.

Σχετικά άρθρα από ξένα μέσα για την Ελλάδα:

Frankfurter Algemeine: Η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για τη Μόσχα.
 

0 σχόλια: