Έχει βρει το ρομπότ έρευνας "Curiosity" ίχνη ζωής στον Άρη;

Ένα φυλλάδιο από τη NASA δείχνει στον Άρη το ρομπότ Curiosity.
Στον Άρη, το ρομπότ έρευνας "Curiosity" έχει μετρήσει ασυνήθιστες ισχυρές διακυμάνσεις της συγκέντρωσης μεθανίου. Το μεθάνιο στη Γη είναι κυρίως βιολογικής προέλευσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει..
μια άγνωστη πηγή αερίου στην περιοχή του ρομπότ.

Στον Άρη το όχημα "Curiosity"" έχει μετρήσει ασυνήθιστες ισχυρές διακυμάνσεις της συγκέντρωσης μεθανίου. Η καταχωρηθείσα από το ερευνητικό ρομπότ αναλογία του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη γρήγορα για μικρό χρονικό διάστημα ανέβηκε και μέχρι δέκα φορές στον αέρα, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό "Science" από το Jet Propulsion Laboratory, ο επικεφαλής Webster από τη διαστημική υπηρεσία της NASA. Αυτό φανερώνει ότι θα υπάρχει μια άγνωστη πηγή του μεθανίου κοντά στο σταθμό μέτρησης.

Το αέριο μεθάνιο είναι στη Γη τις περισσότερες φορές βιολογικής προέλευσης. Μπορεί να υφίσταται ιδιαίτερα στον Άρη, αλλά και από άλλες πηγές, όπως από την εξάλειψη της σκόνης και του οργανικού υλικού, το οποίο δέχεται από κομήτες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η συγκέντρωση μεθανίου είναι στα ύψη
Η ομάδα με επικεφαλής τον Webster εξέτασε την περιεκτικότητα σε μεθάνιο στη μεσοατμόσφαιρα κοντά στον κρατήρα Gale και διαπίστωσε ότι είναι μόνο περίπου το μισό τόσο υψηλή όπως αναμενόταν από τις γνωστές μεθόδους.

Στα δεδομένα των 20 μηνών του "Curiosity, όμως, γρήγορη συγκέντρωση μεθανίου για περίπου 60 ημέρες τον Άρη ήταν έως και δέκα φορές υψηλότερη. Αυτό είναι εκπληκτικό, επειδή το αέριο έχει διάρκεια ζωή περίπου 300 χρόνια στην ατμόσφαιρα.

Πού είναι ο μυστηριώδης πηγή του φυσικού αερίου;
 Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή του "Curiosity" βρίσκεται πηγή μεθανίου, όπου παράγεται ή εκτινάσσεται το αέριο και στη συνέχεια διανέμεται γρήγορα στην περιοχή. Ποια είναι η φύση αυτής της πηγής, οι ερευνητές δεν το γνωρίζουν. Άμεση απόδειξη της βιολογικής δραστικότητας, δεν έχει βρεθεί.

Το μικρό αυτοκινούμενο ρομπότ έχει ήδη διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στον κόκκινο πλανήτη και έστειλε πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία και φωτογραφίες στη Γη. Επέζησε κατά την αποστολή του από καταιγίδες, διακοπές λειτουργίας του υπολογιστή και βραχυκυκλώματα.

πηγή : Focus

0 σχόλια: