Η κρίση στην Μόσχα συνεχίζει να σιγοκαίει. ο Πούτιν καταργεί τις διακοπές των υπουργών του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) και ο Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα.
Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει την καταπολέμηση της κρίσης. Για πρώτη φορά από το 2009 υποχώρησαν τα τεράστια αποθέματα της χώρας κάτω από το όριο των 400 δισ. δολαρίων. Η αξία των αποθεματικών βρίσκονται τώρα στα 398.9 δισεκατομμυρίων, είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Μόνο στις ημέρες μεταξύ 13 και 19 Δεκεμβρίου έπεσαν κατά 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα αποθέματα της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στις καλές χρονιές, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν ακόμη υψηλότερη. Τώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να σταματήσει τη μείωση του εγχώριου νομίσματος, του ρουβλίου και να προλάβει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Selujanow είπε ότι η πτώση του ρωσικού νομίσματος σταμάτησε. "Βλέπουμε μια τάση ενίσχυσης του ρουβλίου". Πραγματικά, το ρούβλι έχει ανανήψει από το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες δημόσιες και οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, φοβούμενες την στάση πληρωμών, υπόβαλλαν αιτήσεις για εγγυήσεις, δάνεια και άλλες ενισχύσεις. Μεταξύ αυτών ήταν πρόσφατα η εταιρεία πετρελαίου Rosneft, η VTB Bank και η αεροπορική εταιρία Transaero. Η κυβέρνηση παρείχε βοήθεια από τα εθνικά ταμεία της με τέσσερα τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 63 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από ξένα συναλλαγματικά αποθέματα που τώρα μειώθηκαν γρήγορα.

Η Ρωσία διέρχεται μια κρίση λόγω των δυτικών κυρώσεων για την σύγκρουση της Ουκρανίας και εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ο ρωσικός προϋπολογισμός κατά το ήμισυ περίπου εξαρτάται από τα έσοδα των εξαγωγών ενέργειας. Η οικονομία και η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων εξαρτώνται από τις πωλήσεις των πρώτων υλών.

Ο Πούτιν καταργεί τις διακοπές των υπουργών του για το Νέο Έτος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κρίση οφείλεται εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες αλλά και σε δικά της οικονομικά προβλήματα. Η θέση προσφέρει την ευκαιρία για μια «εσωτερική αλλαγή". Σε μια τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος επαίνεσε τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν κατήργησε τις διακοπές των υπουργών για την Πρωτοχρονιά. "Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να πάμε σε διακοπές", τους είπε. Περιμένει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Από την 1η έως τις 12 Ιανουαρίου σχεδόν όλοι Ρώσοι εργάτες δεν εργάζονται. Κατά την περίοδο αυτή επίσης εορτάζουν τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Οι κυρώσεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών δεν ευθύνονται για την κρίση της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ulrich Grillo υπερασπίστηκε τις δυτικές κυρώσεις. Η βαριά οικονομική και νομισματική κρίση προέρχεται κυρίως από σφάλματα της Μόσχας στο παρελθόν. "Η κύρια αιτία της σημερινής κρίσης στη Ρωσία δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η εμμονή με πετρελαίου και των πρώτων υλών. Η χώρα έχει αποτύχει εδώ και δεκαετίες να διευρύνει την οικονομία της",  

"Εξακολουθώ να είμαι πίσω από αυτή την άποψη. Η μακροχρόνια νομική ασφάλεια στην Ευρώπη είναι πιο σημαντική από βραχυπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία", δήλωσε ο Grillo, ο οποίος μιλά ως επικεφαλής της ένωσης βιομηχανίας BDI για περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις με πάνω από οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενους. Άλλα κορυφαία στελέχη και ο ηγέτης SPD Sigmar Gabriel είχε πρόσφατα προειδοποιήσει να διευρύνουν τις κυρώσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στη Ρωσία-Ουκρανία σύγκρουση δεν θα οξυνθεί περαιτέρω δήλωσε ο Grillo. "Πρέπει να είναι δυνατό να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας." Για ορισμένες γερμανικές εταιρείες η μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία αποτελούν κίνδυνο γι αυτές. Όμως για τη Γερμανία, συνολικά παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο η αναλογία των τρία τοις εκατό των εξαγωγών της προς την Ρωσία.
Σχετικά άρθρα για την Ρωσία:
Η Ρωσία σώζει μεγάλη τράπεζα πριν χρεοκοπήσει.
Ο Πούτιν ρίχνει το φταίξιμο για τη συντριβή του ρουβλίου σε εξωτερικούς παράγοντες.

0 σχόλια: