Η Ρωσία βιώνει ιστορικές ημέρες, μαύρες μέρες.

 η διακύμανση του ρουβλίου στη Ρωσία
Χοιρινό κρέας, το ρύζι, το τυρί: Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ραγδαία στη Ρωσία. Η συντριβή του ρουβλίου και η οικονομική κρίση έχουν φθάσει στην καθημερινή ζωή των Ρώσων.

Στο διαμέρισμα της Πωλίνα Maximova, μιας νεαρής Μοσχοβίτησας, εδώ και λίγες μέρες έχει ένα νέο κρεβάτι, μια ντουλάπα, ένα γυάλινο τραπέζι της κουζίνας και ένα σκαμπό μπαρ. Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 14ο όροφο του ένα τεράστιο κτίριο στα περίχωρα της Μόσχας. Πόλεις κοιτώνες οι Ρώσοι αποκαλούν αυτές τις δορυφορικές πόλεις. Κάθε πρωί παίρνουν το μετρό για να εργαστούν στο κέντρο και κάθε βράδυ γυρίζουν πίσω σε γεμάτα βαγόνια του μετρό.

Όποιος μένει εδώ δεν είναι πλούσιος και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί από αυτούς στη Μόσχα, παρά την κρίση. Εδώ στην περιφερειακή οδό γύρω από τη Μόσχα, ζει η μεσαία τάξη, αυτοί που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια, μια αργή αυξανόμενη ευημερία και ισοδυναμεί με την πολιτική του Πούτιν για τη σταθερότητα της χώρας που τώρα όμως αισθάνονται την κρίση.

Το διαμέρισμά της έχει αγοράσει πριν από ένα χρόνο η Πωλίνα Maximova: 40 τετραγωνικά μέτρα, ένα υπνοδωμάτιο, μια κουζίνα και ένα μπάνιο. Είναι ευχαριστημένοι με αυτή την επένδυση, ειδικά τώρα που το ρούβλι πέφτει και πέφτει. Από την αρχή του ρωσικού νομίσματος έχει υποχωρήσει σχεδόν 60 τοις εκατό της αξίας του. Το Real estate το θεωρούν οι περισσότεροι Ρώσοι σαν ασφαλή επένδυση που έχει ήδη αποδειχθεί από προηγούμενες κρίσεις. Μια κατασκευαστική εταιρεία έχει προωθήσει εβδομάδες τώρα στη Μόσχα εντυπωσιακές αφίσες που θυμίζει την παλιά σοβιετική προπαγάνδα: «ρούβλι σπίτι," είναι γραμμένο σε αυτές. Τα σχεδόν 1.000 ευρώ για τα νέα έπιπλα Ikea μετά την ανακαίνιση του διαμερίσματος ήταν μια καλή επένδυση των 27 ετών, αν και οι περισσότερες οικονομίες της έχουν δαπανηθεί εδώ. Σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να χρειαζόταν να πληρώσουν ήδη σημαντικά περισσότερα.

Για τις μέρες, πολλοί Ρώσοι φαίνονται δύσπιστοι στη μαύρη ψηφιακή οθόνη με τις πορτοκαλί λαμπερές συναλλαγματικές ισοτιμίες που κρέμονται παντού στην πόλη. Έως την Τρίτη πάνω από 100 ρούβλια ήταν προσωρινά η ισοτιμία για ένα ευρώ, δεν ήταν πλέον αρκετές διαφημίσεις για να εκπροσωπήσουν την αλλαγή. Από τη δεκαετία του 1990, το ρούβλι δεν έπεσε τόσο γρήγορα και τόσο έντονα. Στην Αικατερινούπολη, στην άκρη της οροσειράς των Ουραλίων, μια τράπεζα ζήτησε προσωρινά μέχρι και 130 ρούβλια για ένα ευρώ. Στην Μουρμάνσκ, στο βόρειο άκρο της Ρωσίας, η συναλλαγματική ισοτιμία του άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ήταν 150 ρούβλια. Η Ρωσία βιώνει ιστορικές ημέρες, μαύρες μέρες.
Πηγή : Zeit

Σχετικά άρθρα για την Ρωσία:
Η κατάρρευση του ρουβλίου, οικονομική συντριβή της Ρωσίας;
Γιατί τώρα προτιμούν να μείνουν στο σπίτι οι Ρώσοι; Η συνεχιζόμενη υποτίμηση.
Ανακοινώθηκε στην Άγκυρα .Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream εγκαταλείπεται από τη Ρωσία.
Παραδίδει ο Πούτιν την Οικονομία της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές; Τι γίνεται με το ρούβλι; Επηρέασε η πτώση τιμής του πετρελαίου;
Οι κυρώσεις κοστίζουν δισεκατομμύρια στη Ρωσία.
 

0 σχόλια: