Ξεχάστε τις 3D. Έρχεται μια νέα τεχνολογία.

παρακολούθηση κινηματογράφου 3D
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια νέα μορφή εκπομπής φωτός κρυστάλλων, που είναι γνωστή ως quantum dots (κβαντικές κουκίδες), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εξαιρετικά λεπτών τηλεοράσεων.

Οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι, οι οποίοι είναι 100.000 φορές μικρότεροι από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, μπορεί να τυπωθούν επάνω σε εύκαμπτα πλαστικά φύλλα για να παράγουν μια οθόνη λεπτή που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί, ή ακόμη και πάνω σε ταπετσαρία να δημιουργήσει γιγαντοοθόνες μεγέθους δωματίου.

Σχετικά άρθρα :
Η LG ανακοίνωσε την πρώτη τηλεόραση Quantum dot TV νέας τεχνολογίας.
QD TV: Τι είναι αυτό; Πότε έρχεται; Quantum Dot TV έναντι OLED TV.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι πρώτες QD TV (quantum dots τηλεοράσεις), όπως οι τρέχουσες τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, αλλά με βελτιωμένη χρώμα και λεπτότερες θα είναι διαθέσιμες στα καταστήματα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Μια ευέλικτη έκδοση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια για να φθάσει στην αγορά.

Ο Μιχαήλ Edelman, διευθύνων σύμβουλος της Nanoco, ένα γύρισμα από εταιρεία που έχει συσταθεί από τους επιστήμονες πίσω από την τεχνολογία στο Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ, δήλωσε: "Δουλεύουμε με ορισμένες μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών της Ασίας Τα πρώτα προϊόντα που περιμένουμε να έρθουν στην αγορά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία quantum dots θα είναι η επόμενη γενιά των τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη.»

"Το πραγματικό πλεονέκτημα που παρέχεται από τις quantum dots, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να εκτυπωθούν σε ένα πλαστικό φύλλο το οποίο μπορεί να τυλίγεται. Είναι πιθανό αυτές να αρχίσουν να γίνονται οι μικρές προσωπικές συσκευές.»

"Κάτι άλλο που εξετάζουμε είναι κύλινδροι ταπετσαρίας ή κουρτινών φτιαγμένοι από ένα τέτοιο υλικό που έχει quantum dots τυπωμένο πάνω του. Μπορείτε να φανταστείτε την σκηνή εμφάνισης του ήλιου να ανατέλλει πάνω από μια παραλία μόλις ξυπνήσετε το πρωί."

Αν και ο κ Edelman δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει ποιες εταιρείες εργάζονται με την Nanoco με εμπορικές συμφωνίες, πιστεύει όμως ότι οι ηλεκτρονικοί γίγαντες όπως Sony, Sharp, Samsung και LG εργάζονται όλοι στην quantum dots τεχνολογία τηλεόρασης.

Οι περισσότερες τηλεοράσεις που παράγονται τώρα έχουν μια οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD) που φωτίζεται από διόδους εκπομπής φωτός (LED), με την οθόνη με δύο έως τρεις ίντσες παχύ. Η αντικατάσταση των λυχνιών LED με quantum dots κίδες θα μπορούσε να μειώσει το πάχος.

Οι ελλείψεις των σπάνιων υλικών που απαιτούνται σε αυτές τις οθόνες έχουν οδηγήσει σε άνοδο του κόστους παραγωγής, οδήγησε τις εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών να αναζητούν νέους τρόπους για την κατασκευή τους. Οι quantum dots θα κατασκευάζονται από φθηνότερα ημι-αγώγιμα υλικά που θα εκπέμπουν φως όταν ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό ή υπεριώδες φως.

Αλλάζοντας το μέγεθος των κρυστάλλων, οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορεί να ελέγξουν το χρώμα του φωτός που παράγεται.

Τοποθετώντας τις quantum dots πάνω από τις LED μπόρεσαν επίσης να βοηθήσουν να παραχθεί ένα πιο φυσικό χρώμα φως και η Nanoco εργάζεται για την παραγωγή νέων τύπων των ενεργειακών αποδοτικών λαμπτήρων. Επίσης, ελπίζουν να παράγουν ηλιακές ενεργειακές οθόνες που θα χρησιμοποιούν quantum dots.

Ο καθηγητής Paul O'Brien, ένας χημικός ανόργανων υλικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της quantum dots, δήλωσε: «Με την αλλαγή του μεγέθους των κρυστάλλων είμαστε σε θέση να αλλάξουμε το χρώμα που παράγουν

"Καθώς τα χρώματα είναι πολύ φωτεινά και χρειάζονται λίγη ενέργεια έχουν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών. Η ποιότητα της απεικόνισης που μπορεί να παραχθεί θα είναι κατά πολύ ανώτερη από τις τηλεοράσεις LCD"

0 σχόλια: