Δωροδοκίες. Η Ελλάδα κλητεύει πρώην στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ;

Ήδη από το 2011, ξεκίνησε μια ελληνική ερευνητική επιτροπή. Η Siemens έβλαψε τη χώρα με μια πολύχρονη δωροδοκία. 17 Γερμανοί πολίτες πρέπει τώρα να πάνε σε δίκη, λόγω των δωροδοκιών για μια μεγάλη παραγγελία τηλεφωνικού δικτύου, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα από νομικούς κύκλους. Η έρευνα από την αρχή του 2006 ερευνούσε περίπου 80 υπόπτους. Από αυτούς θα πρέπει να κλητευθούν τώρα συνολικά 64, μεταξύ αυτών και 17 Γερμανοί.

Μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα του 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Siemens με μια μακροχρόνια δωροδοκία ελληνικών φορέων των αποφάσεων, προκάλεσε βλάβη στη χώρα με τουλάχιστον 2 δις ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση, η Siemens θα πρέπει να είχε καταβάλλει το 1997 περίπου 70 εκατ. ευρώ μίζες στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ για να πάρει μια μεγάλη παραγγελία για την επέκταση του τηλεφωνικού δικτύου στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ΟΤΕ ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα 40 τοις εκατό ανήκει στην Deutsche Telekom.

Οι ελληνικές αρχές επίσης εξετάζουν για περαιτέρω διαφθορά. Τον Νοέμβριο ήδη ένας υπάλληλος από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε δωροδοκία από την αμυντική βιομηχανία. Επίσης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια υποψία που να αναφέρεται στην Γερμανία.

πηγή : Handelsblatt

0 σχόλια: