H Κριστίν Λαγκάρντ καλεί για τερματισμό του ορίου χρέους της ΕΕ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλεί για τερματισμό του ορίου χρέους της ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσε αίσθηση: Η επικεφαλής του ΔΝΤ
προκαλεί με την απαίτηση της για την κατάργηση του ορίου των 60 τοις εκατό, όριο για το χρέος των χωρών της ΕΕ. Tα πραγματικά επίπεδα του χρέους είναι ήδη παραπάνω.

Παρίσι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σε μια συνάντηση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Banque de France στο Παρίσι, να καταργηθεί το ανώτατο όριο του 60 τοις εκατό του συνολικού χρέους ενός κράτους της ΕΕ. "... Τα όρια αυτά για το χρέος που έχουμε πρέπει να τα αναθεωρήσουμε", η πρώην Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, είπε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής της Fed Janet Yellen και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στα κράτη μέλη ο Benoît Cœuré. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε λέγοντας: Στην ΕΕ, το μέσο επίπεδο του χρέους είναι 88 τοις εκατό, πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο στη ζώνη του ευρώ "Στην ΕΕ, το 60 τοις όριο εκατό θα πρέπει να προσαρμοστεί σε σχέση με τα επίπεδα του χρέους που τώρα υπάρχουν πράγματι." με 94 τοις εκατό και ακόμη υψηλότερα. Το χρέος είναι οικονομικά πολύ πιο σημαντικό από ό, τι το ετήσιο έλλειμμα, διότι ένα υψηλό συνολικό χρέος αυξάνει το βάρος των τόκων, στραγγαλίζει τα περιθώρια για άλλα θέματα και μπορεί να κάνει ένα κράτος μια απότομη αύξηση των επιτοκίων να ευρίσκεται στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Coeuré δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Λαγκάρντ. Μόνο έμμεσα, πήρε θέση, λέγοντας: "Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι μπορεί για να αυξήσει το πληθωρισμό μέχρι δύο τοις εκατό και εάν είναι απαραίτητο θα βρούμε νέα εργαλεία."

Ο Host Christian Noyer, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είχε εκφραστεί αρκετά διαφορετικά στην ομιλία του κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης. "Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους οδηγούν σε οικονομική ευπάθεια. Τα χαμηλά επιτόκια, όπως σήμερα θα μπορούσαν να διεγείρουν την ψευδαίσθηση ότι τα κράτη μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται αντί να πάρουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Επιπλέον οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν ξανά και ξανά, οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ πραγματικοί στη ζώνη του ευρώ."

Ο Noyer προειδοποίησε για επικίνδυνες παρενέργειες της αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, όπως προβλέπεται σήμερα από την ΕΚΤ. "Θα μπορούσε να υποτιμήσει κάποιος τους κινδύνους του πληθωρισμού και αυτών των παρεμβάσεων που μπορεί επίσης να προκαλέσουν ηθική βλάβη, μειώνοντας το κίνητρο για τα κράτη μέλη να φέρουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη." Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, αν ένα κράτος δεν έχει πλέον πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω της αγοράς ή απειλείται η σταθερότητα, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αγορά κρατικών ομολόγων. Στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο Jens Weidmann ο επικεφαλής της Bundesbank Τράπεζας είναι ένας ισχυρός επικριτής σε τυχόν αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
πηγή : Wirtschafts Woche 

0 σχόλια: