Οι έξυπνοι Αυτοκινητόδρομοι; Οι Ολλανδοί φωτίζουν με ηλιακή ενέργεια αυτοκινητόδρομους.

Λαμπερές Γραμμές " φορτώνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και λαμπυρίζουν μέσα στη νύχτα.
Μέχρι στιγμής, οι καινοτομίες στον τομέα της κινητικότητας έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα. Τώρα, ο Ολλανδός σχεδιαστής Dann Rosegaarde μετατρέπει τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε έξυπνους αυτοκινητόδρομους.

Μαζί με τους μηχανικούς Υποδομών της Heijmans , θέλει ο Ολλανδός σχεδιαστής Dann Rosegaarde να κάνει τους δρόμους έξυπνους, ασφαλείς και φιλικούς προς το περιβάλλον φωτισμένους και περίπου με διαδραστικά φώτα να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κυκλοφορίας.

Ένα από τα πρώτα πέντε προγραμματισμένα πιλοτικά έργα στο πλαίσιο της έννοιας του έξυπνου δρόμου έχει ήδη υλοποιηθεί από την ομάδα, τις «Λαμπερές Γραμμές». Χρησιμοποιώντας το φωσφορίζον χρώμα που φωτίζει τις ρίγες του δρόμου σε τμήμα του ολλανδικού αυτοκινητόδρομου N 329, ο οποίος διασχίζει την πόλη Oss, τη νύχτα με ένα μπλε-πρασινοειδή χρώμα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι λωρίδες αποθηκεύουν την ενέργεια του ήλιου και τη νύχτα την αποδίδουν υπό τη μορφή φωτός. Έως και οκτώ ώρες φωτίζουν οι λυχνίες φόρτισης ηλιακής ενέργειας. "Ο φωτισμός φροντίζει για μια ασφαλή οδήγηση, φαίνεται ωραία και έχει μια διπλή έννοια, διότι προστατεύει το περιβάλλον", λέει ο εφευρέτης.

Για τον Dann Rosegaarde, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «μεταρρυθμιστή» και με ένα επιχειρηματικό σχέδιο,"αισθάνεσαι σαν να οδηγείς μέσα σε ένα παραμύθι." Αυτό είναι πιθανό να γίνει, αν αρχίσει στο οδόστρωμα ξαφνικά να λάμπουν πράσινες νιφάδες χιονιού. Στο σχέδιο του είναι ότι θα προειδοποιεί τους οδηγούς να εξαφανίζονται μόλις οι δρόμοι γίνονται παγωμένοι. Ο Rosegaarde εργάζεται στο υλικό ώστε να προσαρμόζεται στις διαφορετικές θερμοκρασίες.

Με την ιδέα του έξυπνου αυτοκινητόδρομου ο Rosegaarde θα ανοίξει το δρόμο για ένα βιώσιμο και αισθητικό στυλ του δρόμου. Οι φωτεινές λωρίδες είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Σαν επόμενο θέλει ο Rosegaard να ομορφύνει ένα μέρος της διαδρομής του ποδηλατοδρόμου "Van Gogh" στο Nord-Brabant, όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης. Κοντά στα Neunen χωριό ξεκινά ο φωτισμός που θα τονίσει από το Βαν Γκογκ περίφημο "Starry Night".

Θέλει να δημιουργήσει τα έξυπνα φώτα που θα ανάβουν αυτόματα όταν το όχημα πλησιάζει. Μόλις ο οδηγός περνά το φως, αυτό σταδιακά σβήνει και πάλι, το οποίο εξοικονομεί ενέργεια.
Επιπλέον ο Roosegaarde εργάζεται για το φωτισμό που θα πρέπει να αντλεί την ενέργεια του από το ρεύμα αέρος των αυτοκινήτων που διέρχονται. Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό μέχρι στιγμής, ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο.

Οι λαμπερές γραμμές δείχνουν, ωστόσο, σαν μέρος της καθημερινής ανθρώπινης ζωής που μπορεί να αλλάξει μόνιμα σχετικά με απλές αλλαγές. Αντί ακριβής, εντάσεως ενέργειας φωτισμού, οι «λαμπερές γραμμές» θα μπορούσαν να παρέχουν αξιόπιστα, οικονομικά προσιτό και φιλικό προς το περιβάλλον φως. Επίσης θα αποδειχτούν ότι το μέλλον του δρόμου των έξυπνων αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα.

πηγή : Wirtschafts Woche

0 σχόλια: