Ο Ελληνικός Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη, αλλά οι πιστωτές είναι δύσπιστοι για το έλλειμμα.

Πλατεία Συντάγματος
Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν έναν προϋπολογισμό την Παρασκευή που προβλέπει μια υγιή ανάπτυξη μετά από μια βαθιά ύφεση και περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις φόρων για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια. Αλλά από την αισιόδοξη εκτίμηση λείπει η έγκριση των διεθνών πιστωτών της χώρας, οι οποίοι παραμένουν δύσπιστοι ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τους οικονομικούς στόχους, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο προϋπολογισμός, που εισήχθη στο Κοινοβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9 τοις εκατό το 2015. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο από το 2008. Το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 7 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα, μια φορά το επίκεντρο της κρίσης του ευρώ, αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναπτυσσόμενη 0,7 τοις εκατό κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η τρόικα της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο, και ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής του κ Χαρδούβελη δήλωσε ότι οι δανειστές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

"Η τρόικα έχει διαφορετικές εκτιμήσεις," είπε ο κ Σταϊκούρας. "Βλέπουν ένα δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015."

Το σχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα. Ένας προϋπολογισμός στον μαύρο, πριν από την αποπληρωμή του χρέους του 3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και βλέπει την επιβάρυνση του χρέους της χώρας να υποχωρεί στο 171 τοις εκατό του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 174 τοις εκατό αυτό το έτος.

Υπόσχεται, επίσης, ανακούφιση, ιδίως μειώσεις 30 τοις εκατό στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και μείωση στην επιπλέον επιβάρυνση στο φόρο εισοδήματος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, η οποία αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν χορηγήσει συνολικά 240 δις €, σε δάνεια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από το 2010.

Η τρόικα ανέστειλε την τελευταία αναθεώρηση της προόδου στην Ελλάδα στην επιβολή οικονομικών αλλαγών, τον Οκτώβριο, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με το πότε θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και πάνω από την άποψη των πιστωτών ότι η κυβέρνηση θα χάσει το στόχο του ελλείμματος του 0,2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις κλήσεις τηλεδιάσκεψης, το χάσμα παράμενε άλυτο την Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές μάχονται επίσης πάνω από προηγουμένως συμφωνηθέντα για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που θα καθιστούσε ευκολότερο για τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα για μαζική απόλυση υπαλλήλων και μια δεύτερη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι ήταν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με τον προϋπολογισμό. Ο Ιωάννης Τσαρμουγγέλης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, επεσήμανε «τραγικά λάθη» και στις δύο πλευρές, με το επιχείρημα ότι η συνέχιση του οικονομικού προγράμματος που έχει συνθλίψει την "πραγματική οικονομία" στην Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

"Χωρίς μια ειδική ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει," είπε ο κ Τσαρμουγγέλης, προσθέτοντας ότι το κόστος δανεισμού είναι στα ύψη και αποτελεί μια τροχοπέδη για την ανάκαμψη

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οδήγησε την επιστροφή της Ελλάδας για δανεισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος και έχει πει ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ, ακόμη και πριν από αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.

Η προοπτική μιας ανεξέλεγκτης Ελλάδα, ωστόσο, έχει τρομάξει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα σε ένα ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο που ώθησε τις αποδόσεις πάνω από 8 τοις εκατό.

Οι επενδυτές λένε ότι ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια. Οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές καθώς η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί να εμποδίσει τον υποψήφιο της κυβέρνησης για την προεδρία, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει οδηγήσει ένα κύμα συναισθήματος αντί-λιτότητας, που έχει εξαπλωθεί στη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη δημοσιονομική πειθαρχία. Θα ήταν πιθανό να κερδίσει.

Ο κ Τσαρμουγγέλης λέει ότι η πολιτική αβεβαιότητα βοηθά να στερεοποιηθεί το αδιέξοδο με την τρόικα, επειδή η κυβέρνηση είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην δική της επιβίωση από ό, τι στην επιδίωξη της για ένα αντιλαϊκό οικονομικό πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση συζητεί με την τρόικα επί των προτάσεων, οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται. Οι Ενώσεις ετοιμάζονται για γενική απεργία την Πέμπτη για να επιστήσουν την προσοχή στο διαρκή αντίκτυπο από τα τέσσερα χρόνια λιτότητας, με την ανεργία να παραμένει πάνω από το 25 τοις εκατό και τα εισοδήματα των νοικοκυριών να μειώνονται κατά το ένα τρίτο μετά από μια σειρά από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
πηγή :  New York Times

0 σχόλια: