Το SpaceX Dragon επέστρεψε στη Γη φορτωμένο με εργαστηριακά αποτελέσματα.

Το SpaceX επέστρεψε στη Γη φορτωμένο με εργαστηριακά αποτελέσματα.
Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο SpaceX Dragon προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και μετάφερε ένα βαρύ φορτίο της ΝΑΣΑ και
επιστημονικά δείγματα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ( ISS). Οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Ένα σκάφος μετέφερε το διαστημικό σκάφος σε ένα λιμάνι κοντά στο Λος Άντζελες, όπου η ΝΑΣΑ δήλωσε ότι η ανάσυρση των 1,5 τόνων αποτελεσμάτων του πειράματος και άλλα υλικά θα πρέπει να αφαιρεθούν και να επιστραφούν στον οργανισμό διαστήματος. 

Το Dragon μετάφερε επίσης προμήθειες για το πλήρωμα και το υλικό και τους πόρους του υπολογιστή.

Οι έρευνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών ηλιακών κυττάρων και ημιαγωγών που βασίζονται σε ηλεκτρονικά, πώς μεγαλώνουν τα φυτά, πως ταιριάζουν καλύτερα στο διάστημα και τη βελτίωση της βιώσιμης γεωργίας, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.

"Αυτή η αποστολή επέτρεψε έρευνα κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ΝΑΣΑ επανδρωμένες διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας στο διάστημα,", δήλωσε ο Sam Scimemi, διευθυντής του τμήματος Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στα κεντρικά γραφεία ΝΑΣΑ.


Το Dragon το οποίο πέρασε ένα μήνα στο διαστημικό σταθμό, αργότερα θα ταξιδέψει πίσω για επεξεργασία στην εγκατάσταση των δοκιμών της SpaceX στο McGregor του Τέξας.

Οι αστροναύτες στο ISS είχαν χειριστεί το ρομποτικό βραχίονα του σε τροχιά εργαστήριου για να αποσπαστεί το Dragon στην ώρα του, στις 13.57 GMT.

Η κάψουλα προσθαλασσώθηκε μετά από πεντέμισι ώρες, στις 19.39 GMT, κοντά στην ακτή του Μεξικού και επιβραδύνθηκε από τρία τεράστια αλεξίπτωτα.

Το σκάφος Dragon της εταιρίας SpaceX είναι το μόνο διαστημικό σκάφος επί του παρόντος που είναι σε θέση να επιστρέφει από τον ISS με φορτίο. Τελευταία αποστολή του στο διαστημικό σταθμό ήταν τον Απρίλιο. 

Στη συνέχεια παρέδωσε φορτίου, συμπεριλαμβανομένων πάγωμα αποξηραμένα γεύματα, 20 ζωντανά ποντίκια εργαστηρίου και ένα 3D εκτυπωτή, στην τέταρτη αποστολή του στον ISS. Τα ποντίκια του εργαστηρίου ήταν τα πρώτα ζωντανά θηλαστικά που πήγαν μέσα με το φορτίο μέσα σε ένα κλουβί για τη μελέτη των επιπτώσεων της βαρύτητας στο σώμα τους. Ο εκτυπωτής 3D είναι ο πρώτος του είδους του για να αποδείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χώρο, ακόμη και χωρίς την βαρύτητα.

Αργά τη Δευτέρα, οι επιστήμονες είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν με μια μη επανδρωμένη Cygnus κάψουλα από το διαστημικό κέντρο στο νησί Wallops, στις ακτές της Βιρτζίνια και θα έπρεπε να φτάσει στις 2 του Νοέμβρη στον ISS στην ίδια αποβάθρα που είχε προσδεθεί ο Δράκος.

Την Τετάρτη, το ρωσικό φορτηγό σκάφος Πρόοδος έχει ρυθμιστεί να απογειωθεί για τον ISS, αντικαθιστώντας ένα παρόμοιο σκάφος που οφείλει να φύγει από το σταθμό και να επιστρέψει στη Γη τη Δευτέρα.

Τρία από τα έξι μέλη του πληρώματος του ISS, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το εργαστήριο μετά από 165 ημέρες σε τροχιά. Έχουν οριστεί να οδηγηθούν με ένα ρωσικό σκάφος Soyuz, στις 9 Νοεμβρίου. Τρεις αντικαταστάτες τους, ένας Ρώσος και δύο Αμερικανοί, θα πρέπει να φτάσουν στις 23 Νοεμβρίου. 

Η ΝΑΣΑ έχασε την ικανότητά της να προσεγγίζει το διαστημικό σταθμό διότι το shuttle πρόγραμμα μεταφοράς έληξε το 2011 μετά από 30 χρόνια. Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ βοήθησε ιδιωτικές εταιρείες στον αγώνα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).  
Η εταιρεία διοικείται από τον μεγιστάνα του Διαδικτύου Elon Musk, ο οποίος έχτισε την περιουσία του συν-ιδρυτικό στο PayPal. Διευθύνει επίσης την Tesla Motors.
 Σχετικά θέματα :
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν από το 2017 και πάλι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS με δικά τους μέσα.

0 σχόλια: