Τι γράφτηκε τελευταία στο bloomberg για την πρόθεση της κυβέρνησης να βγει πρόωρα στις αγορές.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του
Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για την Ελλάδα να βγει πρόωρα από το πρόγραμμα διάσωσης καταρρέει μπροστά στην απόρριψη των αγορών. Οι οικονομολόγοι λένε ότι ίσως να μην ήταν τόσο καλή ιδέα έτσι κι αλλιώς. 
Ογδόντα πέντε τοις εκατό των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg News, δήλωσαν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού δεν έχει οικονομικό νόημα, εν μέρει λόγω της επιμονής του Mario Draghi ότι οι junk (σκουπίδια) βαθμολογημένες χώρες πρέπει να παραμείνουν κάτω από κάποιο είδος προγράμματος επιτήρησης για να επωφεληθούν από τα νέα ευρωπαϊκά μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ελληνική απόδοση των 10-ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και εννέα μήνες καθώς το σχέδιο Σαμαρά κατέρρευσε για την έξοδο με το τέλος του έτους. Το σχέδιο του πρωθυπουργού συνάντησε αντίσταση από την ζώνη του ευρώ και των πιστωτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τους Υπουργούς Οικονομικών των 18 χωρών της ζώνης του ευρώ να εκφράζουν δημοσίως τις αμφιβολίες τους στην συνάντηση της 13ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

"Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής άποψης είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δεσμεύεται από ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο James Nixon, ένας οικονομολόγος της Oxford Economics Ltd στο Λονδίνο. "Η κυβέρνηση απεγνωσμένα θέλει σε κάποιο βαθμό να σταματήσει την μεταρρύθμιση και να κάνει λίγο πίσω να προσπαθώντας να ενισχύσει τη δημοτικότητά της."

Ο Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να περάσει από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΔΝΤ για το 2015 και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από τις αγορές μετά την πώληση ομολόγων για πρώτη φορά από το 2010 αυτό το έτος.

Τα ελληνικά ομόλογα ψαλίδισαν μέρος των απωλειών τους σήμερα. Η απόδοση για το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε στις 74 μονάδες βάσης στο 8,22 τοις εκατό στις 14:00 στην Αθήνα, αλλά ακόμα περισσότερο από το 20 τοις εκατό υψηλότερο από ό, τι στην αρχή της εβδομάδας. Οι επενδυτές χρεώνουν σαν βάση το γερμανικό ομόλογο, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, χθες έφθασε στο μεγαλύτερο εύρος του για περισσότερο από ένα χρόνο. Η έρευνα του Bloomberg των 15 οικονομολόγων διεξήχθη στις 3-15 Οκτωβρίου.

 "Το ελληνικό πρόγραμμα έρχεται σε ένα φυσικό τέλος και εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης κατά τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television του Guy Johnson σήμερα . "Η όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει αυτό το στάδιο του προγράμματος γίνεται με ένα πολύ συνετό τρόπο, και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι αγορές δεν το έχουν συνεκτιμήσει."

Ενώ το 73 τοις εκατό των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, είπε ότι στην Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, σε σύγκριση με 40 τοις εκατό κατά την τελευταία δημοσκόπηση, τον Ιούλιο, το ήμισυ δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από την αγορά, χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ. Ο Nixon είπε ότι οι αγορές θα "κλείσουν την πόρτα" αν η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και φύγει μακριά από το ΔΝΤ. 

Συμβουλές του ΔΝΤ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προσφέρει μια παρόμοια εκτίμηση, λέγοντας ότι αυτό το μήνα ότι η Ελλάδα θα είναι σε"καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη."

"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό", είπε στην Ουάσινγκτον στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε στην Αθήνα χθες ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας παραμένουν ισχυρά, δεδομένου τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της. "Όποιος παρακολουθεί τις διεθνείς αγορές γνωρίζει ότι συχνά οι αγορές αγχώνονται και αντιδρούν υπερβολικά".

Προστίθεται στα προβλήματα του Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση, που είναι κατά του σχεδίου διάσωσης και πιέζει για εκλογές στις αρχές του 2015. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας "σημαντικής" διαγραφής του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων. Πάντως αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα θα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. 

Οι πρόωρες εκλογές "παραμένουν ένα αρκετά υψηλό ρίσκο" είπαν σε μια σημείωση τους χθες οι οικονομολόγοι της Citigroup, συμπεριλαμβανομένου του Guillaume Menuet. Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ "είναι πιθανό να ανεβάσει το βαθμό της αντιπαράθεσης με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας υψηλότερα, πολύ περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν, ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών," είπαν.
 
πηγή : bloomberg

0 σχόλια: