Το ΔΝΤ προειδοποιεί για παγκόσμια οικονομική κρίση.

Wallstreet
Το ΔΝΤ έχει μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2014 και αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομία. Παραμονεύει ο κίνδυνος μιας
νέας παγκόσμιας κρίσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν γίνει μεγαλύτερες και πάλι τους τελευταίους λίγους μήνες, δήλωσε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος, στο ΔΝΤ αναθεωρήθηκαν και πάλι σημαντικά προς τα κάτω.

Μια σημαντική ανησυχία είναι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε στασιμότητα στη ζώνη του ευρώ. Επίσης οι γεωπολιτικές κρίσεις, όπως η Ουκρανία ή η Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική ζημία πέρα από τις πληγείσες περιοχές, επίσης, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Επικίνδυνη είναι επίσης μια πιθανή υπερθέρμανση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι υψηλές τιμές αγοράς δεν θα αντικατόπτριζαν την αστάθεια της οικονομικής ανάκαμψης.

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,3 τοις εκατό. Τον Απρίλιο, η τιμή ήταν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Επίσης, το 2015 οι προοπτικές διορθώθηκαν προς τα κάτω και αναμένεται πλέον 3,8 τοις εκατό αύξηση.

«Ο ρυθμός της ανάπτυξης είναι απογοητευτικός τα τελευταία χρόνια», λένε οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Ειδικά στις μεγάλες οικονομίες παρά τα χαμηλά επιτόκια επενδύθηκαν και έγιναν πολύ λίγα για την ζήτηση. Επιπλέον, σε πολλές χώρες δίνουν επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης πριν περίπου έξι χρόνια, ήταν πιο επίμονες από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Κακή ανάπτυξη επίσης και για τη Γερμανία

Ακόμη και για τη Γερμανία, τώρα, το ΔΝΤ βλέπει χειρότερη εξέλιξη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Έτσι, θα πρέπει να ανέρχεται σε μόλις 1,4 τοις εκατό αύξηση το τρέχον έτος. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία ενδιάμεση έκθεση του οργανισμού τον Ιούλιο. Το 2015 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 τοις εκατό, την οικονομία στη Γερμανία, αντί της τρέχουσας από το ΔΝΤ προέβλεψε 1,7 τοις εκατό.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συνιστούν στη Γερμανία δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, ιδίως για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό. Η Γερμανία έχει εξυγιάνει τον κρατικό προϋπολογισμό της γιατί δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τέτοιου είδους δαπάνες, χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες του ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας.

Για τη ζώνη του ευρώ, ο οργανισμός αναμένει ότι 0,8 τοις εκατό αύξηση το τρέχον έτος και 1,3 τοις εκατό το επόμενο έτος. Αμφότερες οι τιμές ήταν σημαντικά μειωμένες. Μεγάλες περικοπές έχει κάνει το ΔΝΤ για Ιταλία και τη Γαλλία. Η ισπανική οικονομία φαίνεται από την άλλη πλευρά ότι οδηγείται σε μια σταθερή πορεία.

"Υπάρχει ο κίνδυνος ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε στασιμότητα στη ζώνη του ευρώ", γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard. Αναμένουμε μια αργή βελτίωση της κατάστασης. "Αλλά αν θα πρέπει αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα, θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα."

Μεγάλη δυσκολία βλέπει τους διεθνείς δανειστές, λόγω των κυρώσεων κατά της κρίσης Ουκρανίας που συνεχίζεται για τη ρωσική οικονομία. Ακόμη και η πρώην μηχανή ανάπτυξης η Βραζιλία αγωνίζεται με μια ακόμη ασθενέστερη οικονομία από ό, τι αναμενόταν τελευταία.

Το ΔΝΤ βλέπει λιγότερα προβλήματα, για την Κίνα, της οποίας η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει πάνω από επτά τοις εκατό για τα επόμενα δύο χρόνια. ,Επίσης η Ινδία, είχε συνέλθει μετά από μια περίοδο αδυναμίας.

0 σχόλια: