Το παγκόσμιο καμάρι της Ελλάδας απειλείται να καταρρεύσει. Τι συμβαίνει με το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας;

η Ακρόπολη
Το παγκόσμιο καμάρι της Ελλάδας απειλείται να καταρρεύσει. Για να σταθεροποιηθεί ο προβληματικός βράχος της Ακρόπολης, λείπουν τα
απαραίτητα χρήματα. Τι συμβαίνει με το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας;

Μόλις τώρα η Ελλάδα ετοιμάζεται να αφήσει την οικονομική κρίση πίσω της. Και τώρα αυτό: Το πιο διάσημο σήμα κατατεθέν της Αθήνας παρουσιάζει αδυναμίες ηλικίας. Η Ακρόπολη, ο λόφος στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, την οποία ο Περικλής έχτισε στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το ναό της Νίκης θα μπορούσαν να χάσουν τη σταθερότητά τους.

"Acropolis Adieu", τραγουδούσε η Γαλλίδα τραγουδίστρια Mireille Mathieu το 1971 και έτσι κατέκτησε τα γερμανικά charts. Πάνω από τέσσερις δεκαετίες αργότερα, απειλείται να εκπληρωθεί, εάν οι αρχαιολόγοι δεν δράσουν γρήγορα. Ότι στα 2.500 χρόνια οι παλιοί ναοί είναι ετοιμόρροποι στην Ακρόπολη, δεν είναι νέο. Από τη δεκαετία του 1960, τα κτίσματα συντηρούνται για να προστατευτούν από την κατάρρευση. Το διαρκές εργοτάξιο ωστόσο δεν έχει επίπτωση στη δημοτικότητα της Ακρόπολης. Πέρυσι, περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν το σήμα κατατεθέν της Αθήνας.

Για το τρέχον έτος 2014 αναμένεται στην Αθήνα ένα νέο ρεκόρ τουριστών, που έχουν ήδη αυξηθεί κατά 19 τοις εκατό κατά τους πρώτους οκτώ μήνες. Κατά τις επόμενες δεκαετίες, πιθανότατα οι σκαλωσιές και οι γερανοί θα ανήκουν στην εικόνα της Ακρόπολης. Αλλά δεν είναι μόνο ο άνεμος και οι καιρικές συνθήκες που ταλαιπωρούν τα μαρμάρινα μνημεία. Ο κίνδυνος απειλεί τα θεμέλια. Οι απόκρημνοι βράχοι της Ακρόπολης των 156 μέτρα ύψος, όπου κάποτε οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν ναούς τους, σιγά-σιγά καταρρέουν.

Μην το πάρετε επιπόλαια

Τον Ιανουάριο έσπασε από την νότια πλευρά του λόφου, ένας βράχος και έκανε σαματά. Οι μηχανικοί μετά απ’ αυτό έκαναν έρευνες. Το αποτέλεσμα: υπάρχει «αστάθεια σε μια αρκετά μεγάλη έκταση» στη νότια πλευρά του βράχου. Αναστάτωση έφερε μια έκθεση των «Times» του Λονδίνου μετά την οποία η ακρόπολη βρισκόταν πριν από "κατάρρευση". Η Λίνα Μενδώνη, αρχαιολόγος και ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού το αρνήθηκε: Η πτώση βράχου, τον Ιανουάριο δεν ήταν ένα ασυνήθιστο γεγονός. "Ούτε υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ούτε απειλείται η κατάρρευση της Ακρόπολης," είπε η επιστήμονας.

Οι ειδικοί όμως δεν παίρνουν το θέμα επιπόλαια. Την τελευταία εβδομάδα συνέστησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο των Ελλήνων αρχαιολόγων, ότι η κατασκευή θα σταθεροποιηθεί στη νότια πλευρά του λόφου. Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές πώς το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας οι διεθνείς δανειστές έπρεπε να μειώσουν κατά το ήμισυ το προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2010.
πηγή : Frankfurter Rundschau

0 σχόλια: