Τι απαφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Newport της Ουαλίας.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Newport της Ουαλίας
Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής τους στο Newport της Ουαλίας ότι θα επενδύουν περισσότερα χρήματα στον αμυντικό προϋπολογισμό. Δήλωσαν ότι μέσα σε μια δεκαετία να επιτευχθεί
ο στόχος του τουλάχιστον δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πιέζουν γι αυτήν την κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν ότι τα κράτη μέλη είχαν μειώσει τις αμυντικές τους δαπάνες από το ΝΑΤΟ, κατά μέσο όρο κατά 20 τοις εκατό. Η Ρωσία, ωστόσο, διπλασίασε τις δαπάνες της ανάλογα περίπου. Σύμφωνα με τη δήλωση στο Newport θα πρέπει να δαπανηθεί το ένα πέμπτο των αμυντικών δαπανών σε μεγάλα αμυντικά προγράμματα και στην έρευνα.

 Ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είχαν πιέσει για περισσότερες δαπάνες τη συμμαχία. Πέρυσι το μερίδιο των δύο τοις εκατό ξεπέρασαν μόνο ορισμένες χώρες : Οι Ηνωμένες Πολιτείες (4,4​​),το Ηνωμένο Βασίλειο (2.4), η Ελλάδα (2,3) και η Εσθονία (2,0 τοις εκατό). Η Γερμανία έφτασε στο 1,3 τοις εκατό. 

Προγραμματίστηκε να αναπτυχθεί μια νέα Δύναμη Ταχείας Επέμβασης

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια νέα Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, που να μπορεί μέσα σε λίγες ημέρες να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή. Μέρος των αποφάσεων ήταν ένα σχέδιο δράσης για την Ανατολική Ευρώπη, με το οποίο η Συμμαχία θέλει να αυξήσει την παρουσία της στο έδαφος. Είναι μια απάντηση για τη σύγκρουση με τη Ρωσία για την κρίση Ουκρανίας.

πηγή : Zeit

0 σχόλια: