Με τη βοήθεια της καταδυτικής στολής Exosuit θα ερευνήσουν το ναυάγιο όπου βρέθηκε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.

 ο μηχανισμός των αντικηθύρων
Η καταδυτική στολή Exosuit

Επαναστατική καταδυτική στολή θα χρησιμοποιηθεί στο μέρος όπου βρέθηκε ο «αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου». Ότι παραμένει από το μηχανισμό των Αντικυθήρων, μια συσκευή από 40 γρανάζια που
χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να παρακολουθήσουν τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

Η καταδυτική στολή Exosuit θα επιτρέψει στους δύτες να φθάσουν σε διπλά βάθη κατά την αποστολή τους στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, όπου βρέθηκε ο μηχανισμός.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να χρησιμοποιούν μια νέα επαναστατική στολή για να εξερευνήσουν το αρχαίο ναυάγιο, όπου βρέθηκε ένα από τα πιο αξιόλογα επιστημονικά αντικείμενα της αρχαιότητας.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μια συσκευή του 2ου αιώνα π.Χ. γνωστός ως ο παλαιότερος υπολογιστής του κόσμου. Ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες στο γύρισμα του 20ου αιώνα, σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου.

Επιστρέφοντας στο ναυάγιο, οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια νέα στολή κατάδυσης, που τους επιτρέπει να βουτήξουν για να υπερδιπλασιάσουν το βάθος που μπορούν να πηγαίνουν συνήθως και να μπορούν να μείνουν με ασφάλεια στο βυθό για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Η στολή Exosuit, φτιαγμένη στον Καναδά από το κέντρο Ερευνών Nuytco, θα επιτρέψει στους δύτες να φθάσουν σε βάθος 150 μέτρων και να εξακολουθούν να εκτελούν λεπτές εργασίες, λέει ο αρχαιολόγος Θεοτόκης Θεοδούλου.

Η στολή, η οποία μοιάζει σαν μια διαστημική στολή, "διευρύνει τις δυνατότητες μας", δήλωσε η ερευνητική ομάδα που ξεκίνησε για ένα μήνα-μακρά εκστρατεία για τα Αντικύθηρα, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πολλά άλλα αντικείμενα είναι ακόμα να ανακαλυφθούν μέσα και γύρω από το ναυάγιο.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε μαζί με ένα εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα ενός νέου στο ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου, που μετέφερε λάφυρα στη Ρώμη.

"Έχουμε καλές ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλα αντικείμενα στο μέρος εκείνο," δήλωσε η Αγγελική Σίμωση, επικεφαλής της διεύθυνσης στην Ελλάδα των εναλίων αρχαιοτήτων, μετά από διερευνητικές καταδύσεις στην περιοχή το 2012 και το 2013.

«Υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα που έχουν αφεθεί, αυτό ήταν ένα πλοίο που έφερε τεράστια πλούτη από τη Μικρά Ασία," πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουρκουμελης, ένας άλλος αρχαιολόγος στην ομάδα.

 Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν επίσης να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός δεύτερου πλοίου, το οποίο πρέπει να βρίσκεται περίπου 250 μέτρα μακριά από την αρχική ανακάλυψη.

Τα Αντικύθηρα, τα οποία έχουν τώρα έναν πληθυσμό μόνο 44 κατοίκους, βρισκότανε σε μια από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της αρχαιότητας, και μια βάση για πειρατές της Κιλικίας, μερικοί από τους οποίους πιάσανε και κράτησαν το νεαρό Ιούλιο Καίσαρα για λύτρα. Αργότερα τους συνέλαβε όλους και τους σταύρωσε.

Η ελληνική ομάδα υποβοηθούμενη από τον Brendan Foley, ένα θαλάσσιο αρχαιολόγο από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, το οποίο είχε εμπλακεί σε μια κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού. Έχει βοηθήσει με εξορμήσεις για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

"Μπορούμε να βρούμε ένα ή περισσότερα μνημειακά αγάλματα που έμειναν πίσω στο 1901, με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι ήταν μόνο πέτρες", δήλωσε ο Foley.

Όπως το Exosuit, η αποστολή των Αντικυθήρων θα χρησιμοποιήσει επίσης εξοπλισμό χαρτογράφησης ρομπότ και νέους προηγμένου κλειστού κυκλώματος "επανεισπνευτήρες" και έτσι θα επιτρέψει τους δύτες να παραμείνουν πολύ περισσότερο χρόνο κάτω από το νερό.

"Ο κάθε δύτης θα έχει περισσότερο από 30 λεπτά χρόνο ανά ημέρα, και θα απολαμβάνει μεγαλύτερη πνευματική οξύτητα και ένα μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων δυτών των Αντικυθήρων."

Η πολύπλοκη αυτή συσκευή αποτελείται από 40 χάλκινα γρανάζια και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για να παρακολουθήσουν τους κύκλους του ηλιακού συστήματος. Χρειάστηκε να περάσουν 1500 χρόνια για ένα αστρολογικό ρολόι παρόμοιας πολυπλοκότητας για να κατασκευαστεί στην Ευρώπη.
πηγή : Guardian 

0 σχόλια: