Bloomberg: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης;

Bloomberg: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης;
Η Ελλάδα μπορεί να συγχωνεύσει τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης. Της Αθήνας Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ), μετά από προσπάθειες για την πώληση του
πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που έχουν όμως οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω νομικών εμποδίων και λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.     

Συνδυάζοντας την ΕΥΔΑΠ και τη μικρότερη ΕΥΑΘ θα δημιουργηθεί μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,4 δισ ευρώ, που θα είναι σε είναι σε θέση να προσελκύσει κεφάλαια που πραγματοποιούν μεγαλύτερες επενδύσεις, είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Επισήμως ζήτησε να μην κατονομαστεί, διότι δεν έχει παρθεί καμία τελική απόφαση.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί το ελληνικό συνταγματικό δικαστήριο που αποφάνθηκε το Μάιο και ακύρωσε την μεταβίβαση της συμμετοχής της κυβέρνησης στην ΕΥΔΑΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, θεωρώντας ότι αυτό είναι "κατά του συντάγματος." Ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη και 10 μητροπολιτικών δήμων στις 18 Μαΐου τοποθετήθηκε κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ και ανάγκασε το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της χώρας να επανεξετάσει τα σχεδία για την πώληση.

Το ελληνικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και στις δύο εταιρείες ύδρευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Paulson & Co αγόρασε το 9,9 τοις εκατό των μετοχών της ΕΥΔΑΠ το Μάιο. Η ΕΥΔΑΠ έχει αγοραία αξία των 914 εκατομμύρια ευρώ και η ΕΥΑΘ σχεδόν 153 εκατομμύρια ευρώ. 
Η συγχώνευση της μεγαλύτερης σε χρησιμότητα εταιρίας των Αθηνών με τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει συνέργιες και θα είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαχείριση της προσφοράς και της υποδομής του νερού στην Ελλάδα, είπε ο αξιωματούχος. Η τεχνογνωσία και το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ θα βοηθήσουν την ΕΥΑΘ σε εκτέλεση έργων υποδομής, δήλωσε επίσης ο αξιωματούχος.

Η ΕΥΑΘ είπε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με μια πιθανή συνεργασία ή συγχώνευση με την ΕΥΔΑΠ, εκτός από τα δελτία ειδήσεων.

0 σχόλια: