Η Christine Lagarde επικεφαλής του ΔΝΤ : η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους εκκρεμεί ακόμη.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde την Τρίτη στο ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται την ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι η αναθεώρηση της οικονομίας της χώρας
κατά τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει εάν το χρέος της Αθήνας είναι βιώσιμο χωρίς τη βοήθεια από τους πιστωτές.

Οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν επανειλημμένα δηλώσει εδώ και δύο τελευταία χρόνια ότι τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλά και θα μπορούσε να συντρίψουν την εύθραυστη οικονομία της χώρας, χωρίς κάποιο είδος της ελάφρυνσης του χρέους. Το ταμείο επεσήμανε μια υπόσχεση από την Ευρώπη για να συμβάλει στη μείωση του χρέους στην Ελλάδα σε σημαντικά κάτω από το 110% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, εφόσον η χώρα πληροί τους στόχους διάσωσης της.

Αλλά την Τρίτη, η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε την τελευταία ανάλυση του ταμείου της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα.

«Εγώ δεν θα κρίνω αν ή όχι η ελάφρυνση του χρέους είναι ή δεν είναι απαραίτητη ή ποια μορφή η ευρωπαϊκή στήριξη θα λάβει», δήλωσε η κα Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση. «Νομίζω ότι η απόφαση εκκρεμεί ακόμη

Είναι ασαφές κατά πόσον το ΔΝΤ έχει αρχίσει να μαλακώνει τη στάση της σχετικά με ανάγκη στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους υπό την πίεση της Ευρώπης, η οποία έχει δείξει απροθυμία να δώσει στη χώρα ευνοϊκότερους όρους των ομολόγων, ή απλώς προσπαθεί υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε μια αναλυτική διαδικασία .

Η κα Lagarde δήλωσε ότι "οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση των επιπέδων του χρέους, είναι πολύ φιλόδοξοι". Με την ανεργία των νέων να παραμένει πάνω από το 50% και τις πολλές οικονομικές αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των όρων διάσωσης, πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν οι πολιτικοί της χώρας θα συνεχίσουν να περιορίζουν στο μέλλον το χρέος και εάν θα είναι βιώσιμο χωρίς τη βοήθεια από τους πιστωτές.
Πηγή : Wall Street Journal

0 σχόλια: