Oι οικονομολόγοι λένε, ότι η ύφεση δεν έχει λήξει ακόμη στη ζώνη του ευρώ

η οικονομία της ευρωζώνης
Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα πιστεύουν ότι η ύφεση της ευρωζώνης τελείωσε πριν από περίπου ένα χρόνο όταν η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται και πάλι. Δεν είναι έτσι όμως, υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα μια ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων.

«Η ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ αδύναμη και η ανεργία είναι πολύ υψηλή για να κηρυχτεί ότι η ύφεση τελείωσε,» δήλωσαν οι οικονομολόγοι του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Έρευνας,. Είπαν ότι στην καλύτερη περίπτωση, , η ύφεση που ξεκίνησε το 2011 βρίσκεται απλά σε χειμερία νάρκη.

Οι υφέσεις συχνά θεωρείται ότι έχουν τελειώσει όταν υπάρξουν δύο συνεχή τρίμηνα θετικής ανάπτυξης. Η ζώνη του ευρώ έχει δείξει τέτοια σημάδια όταν από ετήσια αύξηση του 0,4 τοις εκατό κατά το τρίτο τρίμηνο είχε μια αύξηση 1,2 τοις εκατό κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Αλλά μια ομάδα έρευνας μιας μη κερδοσκοπική οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο, δεν αποδέχεται τον ορισμό τέλος της ύφεσης. Λένε ότι οι οικονομολόγοι και οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να ελέγξουν και άλλους δείκτες, όπως τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και της ανεργίας. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ είναι 11,7 τοις εκατό, ακριβώς κάτω από το όριο.

«Από τις αρχές του 2013, στη ζώνη του ευρώ παρατηρείται μια παρατεταμένη εξαιρετικά αδύναμη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσαν επίσης ότι «οι αγορές εργασίας έχουν δείξει μικρή αλλαγή για όλη αυτήν την περίοδο

Η ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει επίσημο καθεστώς, αλλά περιλαμβάνει πολλούς κορυφαίους οικονομολόγους. Ο πρόεδρος της επιτροπής του οικονομικού κύκλου είναι ο Philippe Weil, πρόεδρος της Γαλλικού Οικονομικού Παρατηρητήριου, μια ερευνητικής ομάδας στο Παρίσι.

Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι 0,5 τοις εκατό, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις κάτω του 2 τοις εκατό και πολλοί οικονομολόγοι έχουν εκφράσει συναγερμό για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Η πτωτική πορεία των τιμών έκανε τους καταναλωτές να σταματήσουν να δαπανούν και τις εταιρείες να σταματήσουν τις προσλήψεις.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης, η παραγωγή στις 18 χώρες της ζώνης του ευρώ βρίσκεται στο επίπεδο του 2008, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,8 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε σε οκτώ χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Φινλανδίας. Η ανάπτυξη ήταν μηδέν στη Γαλλία, η οποία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ μετά τη Γερμανία.

Ακόμη και το εργοστάσιο παραγωγής ανάπτυξης, η γερμανική οικονομία, παρουσιάζει σημάδια του προβλήματος. Η εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σημαντικά μεταξύ των εταιρειών που έκαναν επιχειρήσεις με τη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια έρευνα από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

"Ενώ η εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των γερμανικών επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί," δήλωσε το Ifo Institute.

«Για τις εταιρείες που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία, οι προοπτικές των επιχειρήσεων, ειδικότερα, έχουν επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό, τι για τις εταιρείες που δεν έχουν καμία δοσοληψία με τη Ρωσία». Είπε σε μια δήλωση Ο Timo Wollmershäuser, ενεργώντας σαν επικεφαλής της ανάλυσης του κύκλου των επιχειρήσεων και ερευνών στο Ifo Institute. Η μέτρια αύξηση της μεγέθυνσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης φέτος, είπε, «σε μεγάλο μέρος οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση της Ουκρανίας

0 σχόλια: