Επιστήμονες αμφισβητούν το Tamiflu: Νέα αποκαλυπτική έρευνα

Ταμιφλού
Νέα έρευνα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του για τον παράγοντα της γρίπης. Πολλές κυβερνήσεις είχαν δημιουργήσει αποθέματα Tamiflu. Ο καθηγητής της Οξφόρδης Καρλ Henegan μιλά για πεταμένα χρήματα. Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του Tamiflu της Roche. Το φάρμακο δρα πολύ λίγο, αναφέρουν οι επιστήμονες από το δίκτυο έρευνας Cochrane Review, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "British Medical Journal". 

Δεν είχαν δώσει τόσο πολύ σημασία στις παρενέργειες, όπως ρινική καταρροή, πονοκέφαλος και ναυτία. 

Ο όμιλος Roche, που έκανε τα δισεκατομμύρια των πωλήσεων του Tamiflu, απέρριψε τα συμπεράσματα των επιστημόνων. Το Tamiflu έχει δοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο από 100 εποπτικές αρχές. Είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία και πρόληψη της γρίπης, είπε ο επιχειρηματικός όμιλος της Βασιλείας. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει μόνο 20 από τις 77 μελέτες για το Tamiflu.

Το φάρμακο είχε μεγάλο τζίρο πωλήσεων για την Roche. Μετά το 2003 στο Χονγκ Κονγκ, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών και επίσης το 2009 από τον φόβο για μια πανδημία της γρίπης των χοίρων. Πολλές κυβερνήσεις έκαναν προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Μόνο η αμερικανική κυβέρνηση αγόρασε Tamiflu για περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά ήταν πεταμένα χρήματα, είπε ο καθηγητής της Οξφόρδης Καρλ Henegan. Τα στοιχεία θα δείξουν ότι το Tamiflu μειώνει την διάρκεια της γρίπης για μισή μέρα σε σύγκριση με το λεγόμενο εικονικό (placebo) φάρμακο αλλά δεν θα εμποδίσει τις δευτερεύοντες ασθένειες, όπως πνευμονία και λοιμώξεις του αυτιού.

Μετά την κορυφή των πωλήσεων σχεδόν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, οι πωλήσεις μειώθηκαν. Πέρυσι, η Βασιλεία εισέπραξε για το Tamiflu περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια. Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη προηγήθηκε μετά από αρκετά χρόνια. Οι ερευνητές Cochrane κατηγόρησαν την εταιρία Roche, ότι για το Tamiflu αποσιωπούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 

Ένας εκπρόσωπος για το ελβετικό πρακτορείο έγκρισης του φαρμάκου είπε «δεν υπήρχε οξεία ή επείγουσα περίσταση» να αλλάξει τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ( EMA ), η αναθεώρηση της μελέτης Cochrane δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα οφέλη του Tamiflu υπερτερούν των κινδύνων.΄
Πηγή: Handelsblatt

0 σχόλια: